Сон захищає від вікових проблем зі здоров’ям

На думку вчених, одним із способів домогтися довголіття є адекватний, достатній сон – завдяки цьому знижується кількість вікових захворювань.

Багато досліджень показали, що нестача сну збільшує ризик розвитку серйозних захворювань, включаючи ожиріння, діабет, недоумство і серцево-судинні патології – словом, тих вікових проблем зі здоров’ям, які вкорочують людське життя.

“Відсутність адекватного сну пов’язана зі скороченням тривалості життя”, – констатують наукові фахівці.

Видання Oxford Academic опублікувало результати дослідження, автори якого проаналізовано сон і смертність з використанням даних 22-річного спостереження за близнюками (21 268 близнюків віком старше 18 років).

Випробовувані були розділені на групи в залежності від тривалості їх сну: коротка (менше 7 годин), середня або підвищена (більше 8 годин). Вчені зробили висновок, що існує “складний зв’язок між сном і смертністю” в тих випадках, коли тривалість сну є підвищеною або, навпаки, занадто короткою.

Зокрема, недостатній сон і сон довше середнього пов’язані з більшим високим ризиком виникнення такої вікової проблеми зі здоров’ям, як деменція. У довгожителів, в свою чергу, формується позитивний зв’язок між якістю сну, виживаністю і старінням.

“Наше дослідження показало, що регулярність режиму сну може допомогти синхронізувати адекватне виділення гормонів і разом зі здоровим раціоном це особливо ефективно сприяє зниженню серцево-судинного ризику і збільшенню тривалості життя”, – резюмували експерти.

Джерело

Поділись


Новини партнерів