Дієтолог розповіла про перебільшену користь цибулі

Дієтолог Анастасія Тараско розповіла, чи справді цибуля незамінна для підтримки здоров’я.

За словами фахівця, поширена у суспільстві думка про користь цибулі є сильно перебільшеною. Зокрема існує міф про те, що овоч має антибактеріальний та противірусний ефект.

«Так, дійсно, цибуля містить біофлавоноїди, але вони діють лише місцево і, більше того, у великих кількостях цибуля (так само як і часник) має сильну подразнювальну дію на слизові, тому вживати її потрібно помірно», — каже експерт.

Серед великої кількості сортів, найбільш невинною і корисною вважається зелена цибуля. До її складу входить велика кількість вітамінів А, С, Е, В9, а також калію, кальцію та магнію.

Невисоку концентрацію цих речовин має і фіолетова цибуля. Забарвлення їй надає кверцетин – біофлавоноїд, що має протизапальну, діуретичну властивість.

«Властивості цибулі вивчені на клітинному рівні і сказати, що той чи інший вид цибулі має системну дію: омолоджуючу або протизапальну дію на весь організм — не можна», — додала фахівець.

Крім того, вона наголосила, що велика кількість цибулі (навіть відвареної) у раціоні протипоказана у харчуванні дитини та людей, які страждають будь-яким гострим (або в період загострення) хронічним захворюванням ШКТ, таким як гепатит, гастрит, виразка або коліт.

Поділись


Новини партнерів