Чим замінити каву, щоб процес відвикання проходив максимально безболісно

Багато людей так звикли випивати вранці чашечку кави, що тепер ніяк не можуть обійтися без цього напою, що бадьорить. І якщо раптом з’являється необхідність від нього відмовитися, то це може стати для людини проблемою. І тоді виникає питання: чим замінити каву, щоб процес відвикання проходив максимально безболісно?

Чим замінити каву?

В першу чергу варто сказати, що вживання кави має як мінуси, так і плюси. А тому між фахівцями всіх мастей тривають дискусії, чи варто відмовлятися від кави або ж її вживання в певних кількостях навіть корисно.

Плюси відмови від кави:

  1. Відмовившись від кави, людина буде краще спати. Адже підбадьорливий вплив кофеїну на нервову систему заважає заснути. Особливо сильно це проявляється в тих випадках, коли хтось випиває за день не одну чашку кави, а 2-3 і навіть більше.
  2. У норму приходить і емоційний стан. Без “розгойдування” нервової системи людина стає спокійніше. Звичайно, якщо залежність від кави сильна, то ефект спочатку буде зворотним.
  3. Більше стане і енергії. Адже кава бадьорить тільки на нетривалий період, задіявши приховані ресурси організму. Але якщо пити каву регулярно, то таких прихованих ресурсів просто не залишиться, та й млявість стане постійним супутником.
  4. Покращиться імунітет через припинення негативного впливу кави на роботу щитоподібної залози. Також в довгостроковій перспективі відмова від кави допомагає нормалізувати обмін речовин і навіть стати стрункіше. Серед іншого відзначимо і те, що покращиться колір зубів.

Мінуси відмови від кави:

  1. Відмова від кави може спровокувати головний біль, якщо людина звикла до цього напою, що бадьорить. Відбувається це через відсутність адреналіну і дофаміну. А тому краще позбавлятися від міцної “кавової” залежності поступово.
  2. Перші дні після відмови від кави може погіршуватися самопочуття, присутні втома і неуважність. Хочеться терміново бігти до знайомого кіоску, щоб замовити чашечку гарячого напою. Але поступатися не варто.

Чим замінити каву найкраще

  1. Найчастіше каву замінюють цикорієм. Цей напій дуже смачний, його можна пити з молоком або вершками. Цукор можна додавати за бажанням. Причому цикорій теж здатний бадьорити. Однак відбувається це не за рахунок кофеїну, а за рахунок вітаміну B.
  2. Какао містить кофеїн в мінімальних кількостях, проте тут є дещо інше. Користь какао полягає у вмісті магнію, цинку, заліза, кальцію і антиоксидантів. А тому какао цілком може допомогти пережити розставання з кавою.
  3. Навіть в зеленому чаї міститься трохи кофеїну. І цей напій прекрасно підійде тим, хто хоче не тільки забути про каву, але і почистити свій організм. Серед інших схожих напоїв відзначимо імбирний чай, який за рахунок наявності великої кількості вітамінів здатний приносити величезну користь.
  4. Свіжовичавлений сік цитрусових бадьорить не гірше звичної кави. Проблема тільки в тому, що цей напій підходить не всім. І людям, які знайомі з підвищеною кислотністю, свіжовичавлений сік з умовного апельсина або грейпфрута не підійде.

Джерело

Поділись


Новини партнерів