Вживання у великій кількості продуктів, у складі яких є насичені та трансжири, збільшує ризик розвитку деменції до старості. Такого висновку дійшли фахівці організації Dementia Australia
З віком ризик розвитку деменції у разі підвищується, і симптоми можуть відрізнятися в різних людей. Серед них не лише втрата пам’яті, а й загалом зміни у поведінці людини, у її промові та мисленні. Серед різних типів деменції найпоширеніша хвороба Альцгеймера. Загалом якийсь із видів недоумства вражає кожного 14 американця віком від 65 років.
Dementia Australia повідомила, що правильна дієта знижує ризик розвитку недоумства. Є низка продуктів, які слід обмежити в раціоні. Це вершкове масло, сало, м’ясо, жирні молочні продукти, кокосова олія та пальмова олія, шоколад. Трансжири широко використовуються у виробництві продуктів швидкого харчування, закусках, смаженій їжі та випічці типу тортів та печива. Організація рекомендує обмежити вживання цих продуктів насамперед.
Крім того, є низка досліджень, які доводять, що вживання омега-3, навпаки, знижує ризики розвитку деменції. Крім того, до раціону рекомендовано включити фрукти та овочі, антиоксиданти, а за основу харчування взяти середземноморську дієту.