Кандидат медичних наук, гастроентеролог Сергій В’ялов пояснив, чим загрожує регулярне вживання популярного варіанта сніданку – бутербродів з олією та сиром. Через високий вміст холестерину та тригліцеридів така їжа збільшує навантаження на підшлункову та прискорює розвиток атеросклерозу кровоносних судин.
“Підшлунковій болючіше, коли ви з’їли багато за один раз. Серцю гірше, коли ви їсте бутерброди з маслом і сиром щодня”, – зазначив гастроентеролог.
Як пояснив лікар у своєму акаунті в Instagram, “якщо ви з’їдаєте за один присід багато жирного, це вимагає від підшлункової та печінки напруженої роботи”. Ситуація посилюється, якщо до трапези додається алкоголь.
“Тут можливе закидання жовчі в протоки підшлункової. Вона раніше, ніж належить активує ферменти, які починають перетравлювати власну підшлункову залозу. Звідси гострий панкреатит”, – попередив лікар.
Для серця не так важливо скільки бутербродів ви з’їли сьогодні. Набагато важливіше, чи збираєтесь ви повторити цю процедуру завтра та в інші дні, уточнив кандидат медичних наук.
“Чим більше їсте тваринного жиру, тим вищий рівень холестерину та тригліцеридів у крові, і тим швидше розвивається атеросклероз”, – зазначив лікар, додавши, що не закликає зовсім відмовлятися від бутербродів із сиром.
Але варто пам’ятати, що в раціоні має бути більше рослинної та менше тварини. “Сучасні рекомендації щодо кардіо профілактики свідчать: бажано, щоб два з трьох прийомів їжі за добу були вегетаріанськими”, – уточнив лікар.