На роботу нашого серця впливає безліч факторів, в тому числі і звички в харчуванні. Регулярне вживання свіжих необроблених продуктів, багатих корисними для нашого “моторчика” вітамінами і мінералами, може значно знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Ось деякі з цих продуктів, інформує Ukr.Media.
Лосось
Лосось багатий жирними кислотами омега-3, що запобігають розвитку атеросклерозу — хронічного захворювання, яке викликає закупорку артерій і призводить до появи важких хвороб серця. Дієтологи рекомендують вживати дві порції лосося або іншої жирної риби щотижня, щоб отримувати достатню кількість корисних жирних кислот і важливих для серця вітамінів.
Лляне насіння
Як і лосось, лляне насіння містить велику кількість жирних кислот омега-3. Але також воно багате нерозчинною клітковиною і лігнанами — поліфенолами, що володіють протизапальними і антиоксидантними властивостями. Насіння льону можна додавати в каші, смузі, йогурти, сир, випічку і так далі.
Вівсянка
Вівсяна каша — це не тільки ситний сніданок, але і хороше джерело корисних для здоров’я серця і судин поживних речовин, таких як магній, калій і залізо. Якщо ви не дуже любите кашу, то з вівсяних пластівців можна готувати і інші страви, наприклад печиво, хліб або млинці.
Мигдаль
Завдяки багатому хімічному складу мигдаль знижує рівень “поганого” холестерину в крові і допомагає нормалізувати артеріальний тиск, що значно зменшує ймовірність розвитку хвороб серця. Мигдаль краще їсти сирим або злегка обсмаженим, без додавання солі і цукру. Як і інші горіхи, він містить багато калорій, тому вживати його краще в обмежених кількостях.
Тофу
Тофу є відмінним джерелом білка для тих, хто не вживає продукти тваринного походження. Він містить безліч корисних для серця речовин, таких як магній, калій, ніацин і фолієва кислота. Соєвий сир можна додавати в салати, локшину, супи, печеня і багато страв азіатської кухні.
Коричневий рис
Коричневий рис — ідеальний гарнір для тих, хто стежить за здоров’ям серця: він містить вітаміни групи В, магній і клітковину. А крім цього, надовго зберігає відчуття ситості і допомагає підтримувати здорову вагу, від якого сильно залежить стан серцево-судинної системи. Коричневий рис вариться значно довше, ніж білий, але зате він має більш цікавий смак.
Чорниця
Чорниця — справжнє джерело антиоксидантів, які захищають клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, що сприяють розвитку безлічі захворювань, в тому числі і серцевих. Взимку можна спокійно їсти заморожену чорницю, оскільки вона майже не втрачає корисних властивостей після впливу мінусових температур.