Фахівці назвали 5 небезпечних наслідків, пов’язаних із прийомом вітамінів

Поширена думка, що вітамінні комплекси, моновітаміни та препарати, що містять мінерали та мікроелементи, можна приймати про всяк випадок, щоб зміцнити здоров’я і, не дай Боже, не зіткнутися з якимось дефіцитом. Але так робити точно не потрібно – це може виявитися марною тратою грошей і, навіть, небезпечною для здоров’я витівкою. Пояснюємо, що і чому так може статися.

Вітаміни та мінерали справді потрібні нашому здоров’ю. Зазвичай для того, щоб все працювало як треба, потрібні досить скромні концентрації цих речовин, більшість з яких можна отримати з їжею. Призначати вітамінні комплекси повинен спеціаліст після проведення обстежень та призначення аналізів – може виявитися, що потрібно скоригувати концентрацію лише одного або кількох вітамінів чи мінералів.

Надмірне споживання цих компонентів не менш небезпечне, ніж їхній дефіцит. Розповідаємо, як саме вітаміни та мінерали можуть зашкодити при бездумному прийомі.

Надлишок вітаміну D може спровокувати інфаркт та інсульт

Дефіцит вітаміну D дійсно зустрічається досить часто, а тому багато хто з нас прагне приймати його додатково. У нормі він надходить у наш організм із їжею і, навіть, синтезується у шкірі під впливом сонячних променів. Так як сонця в наших широтах явно буває недостатньо, багато хто вживає великі і дуже великі дози цього вітаміну, щоб точно не зіткнутися з авітамінозом.

Робити це точно не потрібно – високі дози вітаміну D можуть спровокувати надмірне всмоктування кальцію у кишечнику. Це може спровокувати м’язовий біль, біль у животі, збільшити ризик розвитку інсульту та інфаркту, а також спровокувати утворення каменів у нирках. Загалом, краще обійтися без самодіяльності та підібрати необхідне дозування під контролем фахівця.

Надлишок кальцію забиває кровоносні судини

Кальцій важливий для здоров’я кісток і серцево-судинної системи, але надлишок цього мікроелемента може зашкодити, а не принести користь.

У ході одного з проведених досліджень було показано, що у людей, які споживали надто багато вітамінних комплексів із кальцієм, кровоносні судини часто кальфікувалися, втрачали еластичність. Кальцій починав відкладатись у стінках судин, а не надходити в кістки, як це має бути в нормі.

Важливо відзначити, що такого не відбувалося, якщо люди вживали продукти з високим вмістом кальцію, тобто, якщо багато сиру, молока, йогуртів та іншої молочної продукції, а також листових салатів.

Мультивітаміни нездатні замінити здоровий спосіб життя

Абсолютно наївно думати, що прийом мультивітамінних комплексів легко компенсує той дисбаланс, який може виникнути на тлі неправильного харчування, де переважає фастфуд, надлишок солодкого та інші надмірності.

Вони можуть стати в нагоді в тому випадку, якщо дійсно потрібно скоригувати той чи інший дефіцит. Під час одного з досліджень, результати якого були опубліковані в JAMA InternalMedicine, вчені майже 20 років спостерігали за 40 тисячами жінок. Виявилося, що жінки, які регулярно приймали біодобавки, мали підвищений ризик передчасної смерті порівняно з тими, хто ці біодобавки не приймав. Самі собою вітаміни і мікроелементи не допомагали знижувати ризик розвитку хронічних захворювань і онкології.

Втім, тут не можна сказати, що вітаміни зовсім марні. Так, наприклад, фолієва кислота дуже важлива і потрібна тим, хто планує вагітність та виношує дитину – це неодноразово доведено.

Риб’ячий жир не захищає серце

У морській рибі містяться поліненасичені жирні кислоти, користь яких не ставиться під сумнів. Однак з’являється все більше і більше даних на користь того, що корисні саме продукти, які містять ці кислоти, а от добавки в таблетках, краплях та капсулах мають на здоров’я мінімальний ефект.

У ході недавнього дослідження, результати якого було опубліковано у 2019 році, з’ясувалося, що добавки з поліненасиченими жирними кислотами ніяк не впливають на частоту інфарктів, інсультів чи смертність через серцево-судинні проблеми. У той же час продукти, багаті на ці компоненти, визнані здоровими і рекомендовані до вживання. Це не тільки тунець та інша морська риба, а також горіхи та насіння, у тому числі насіння чіа та лляне.

Передозування вітаміну А може спричинити смерть

Надмірне споживання вітаміну А призводить до гіпервітамінозу. Він може виникнути як при передозуванні вітамінних комплексів, так і при вживанні великої кількості продуктів, що містять готовий вітамін А. Він міститься в продуктах тваринного походження, яких дійсно потрібно з’їсти дуже багато, щоб отримати передозування. При гіпервітамінозі виникають нудота, блювання, підвищується внутрішньочерепний тиск, можливі кома та летальний кінець.

Поділись


Новини партнерів