Вчені: середземноморська дієта може уповільнити атрофію мозку

Середземноморська дієта, що містить велику кількість зелені, уповільнює атрофічні процеси в мозку. Такого висновку дійшли вчені з Університету Бен-Гуріона.

Ізраїльські дослідники з’ясували, що вікову атрофію мозку можна сповільнити рахунок великої кількості зелені, що входить до складу середземноморської дієти. Вона містить високий рівень поліфенолів – живильних мікроелементів, що зустрічаються у природі у рослинах. Крім того, у складі середземноморської дієти низька кількість червоного та переробленого м’яса, що викликає запальні процеси у всіх частинах тіла, включаючи і мозок.

У дослідженні взяли участь 284 особи віком від 31 до 82 років. Їх довільно поділили на три групи залежно від дієти. В одній групі дотримувалися просто здорового харчування, в іншій – середземноморської дієти, а в третій – її різновиду, але з великою кількістю зелені. Зокрема, учасники третьої групи отримували 3-4 чашки зеленого чаю на день та коктейль із рослини манкой.

Усі учасники дослідження пройшли через МРТ головного мозку до та після експерименту. Вони також відвідували тренажерний зал та практикували фізичні навантаження. Найменше зниження вікових когнітивних порушень мозку відзначалося у тих, хто дотримувався обох форм середземноморської дієти. Але саме у третій групі з великою кількістю зелені спостерігалося максимальне уповільнення вікової атрофії мозку серед учасників старше 50 років, у яких через вік є підвищена схильність до цих патологічних процесів.

Поділись


Новини партнерів