Заміна деяких продуктів знижує ризик раку, серцевих захворювань та діабету

Довголіття можна досягти, якщо внести до раціону кілька дієтичних змін. Заміна деяких продуктів дозволить прожити більш довге та здорове життя та значно знизити вікові захворювання. Зокрема, йдеться про заміну їжі з м’ясом на рослинний аналог.

Наприклад, аналіз Університету Массачусетса в Амхерсті показав, що бургери з яловичини в середньому містять більше калорій, білка, жиру та холестерину, а також менше клітковини, ніж вегетаріанські. Інші великі дослідження, проведені у США та Китаї, також виявили, що вироби з м’ясом пов’язані з підвищеним ризиком смерті на 10-13 відсотків.

Висновки ґрунтувалися на аналізі 158 продуктів. Ті з них, які на рослинній основі, значно знижують ризик вікових захворювань та збільшують тривалість життя.

Коротке м’ясо, що скорочує життя, може бути пов’язане з підвищеним вмістом холестерину, заліза, консервантів і викликаючих рак сполук, які утворюються при приготуванні м’яса при високих температурах.

Американський кардіолог доктор Денніс Брюммер вважає, що оброблена яловичина пов’язана з багатьма різними проблемами зі здоров’ям, і не тільки із серцево-судинними захворюваннями, а й із раком та діабетом.

Автори дослідження запевняють, що зміна джерела білка або вживання здорових рослинних продуктів у вигляді овочів або цільнозернових продуктів навпаки, збільшує тривалість життя.

При цьому наголошується, що не обов’язково всі мають стати вегетаріанцями чи веганами. Достатньо частину червоного м’яса замінити рослинною їжею, і це допомогло б мільйонам людей зменшити проблеми зі здоров’ям.

Рослинне харчування має як короткострокові, і довгострокові переваги для здоров’я. У веганів на 32% менше ризиків померти від серцевих захворювань, ніж у м’ясоїдів, на 35% менше загрози захворіти на рак простати та на 23% – на діабет 2 типу.

Крім того, що рослинна дієта допомагає уникнути серйозних довгострокових проблем зі здоров’ям, вона зберігає здоров’я та добробут у поточному житті.

Старший автор Алісса Нолден, доцент кафедри харчових наук Массачусетського університету в Амхерсті зазначила, що дослідження не мало на меті збільшити користь однієї категорії продуктів. Вчені хотіли звернути увагу на те, що деякі поживні речовини стають менш пріоритетними при переробці продукту, оскільки більше уваги приділяється тому, щоб зробити їжу смачнішою, ніж корисною. Тому, якщо ви хочете знизити загальну кількість споживаних калорій та зменшити вікові захворювання, то вегетаріанські продукти замість м’ясних можуть допомогти досягти цієї мети, додала вона.

Поділись


Новини партнерів