Вчені: вживання певного чаю ефективно знижує ризик смерті від інсульту

Звичка пити зелений чай, що містить потужні антиоксиданти, може скоротити схильність до смерті, асоційованої з наслідками інсульту, на 62 відсотки, констатують дослідники.

Інсульт є наслідком погіршення у стані серцево-судинної системи, а також однією з основних причин смерті та інвалідності у всьому світі. Автори дослідження, проведеного в Японії, встановили, що один напій може бути особливо ефективним у справі запобігання смерті, пов’язаній із цим небезпечним станом мозку. Вчені дійшли висновку, що у людей, які пережили інсульт і щодня випивають не менше семи чашок зеленого чаю, ризик смерті знижувався на 62 відсотки в порівнянні з людьми, які його не вживали.

Автори, фахівці Університету Осаки, попередньо проаналізували дані понад 46 000 осіб віком від 40 до 79 років, які взяли участь у спільному когортному дослідженні, яке проводилось в Японії. До когорти увійшли люди, які перенесли серцевий напад чи інсульт, або ні те, ні інше.

Вивчивши особливості способу життя людей та зіставивши їх із розвитком хвороб, вчені зробили висновок, що любителі зеленого чаю краще захищені від ризику смерті після перенесеного інсульту. Імовірно, такий захист їм забезпечує комплекс антиоксидантів, що містяться в напої. Насамперед, дослідники виділяють поліфеноли, особливо катехін та епікатехін.

У свою чергу, попередні дослідження показували, що пиття зеленого чаю ефективно сприяє зниженню високих показників систолічного артеріального тиску та холестерину ЛПНГ.

Поділись


Новини партнерів