Чим небезпечна несвіжа постільна білизна, і коли її потрібно міняти

Зміна постільної білизни — необхідна складова особистої гігієни людини. Однак, незважаючи на сучасну побутову техніку, яка значно полегшує сам процес прання, стрімкий ритм життя іноді гальмує цю процедуру.

Негативні наслідки від використання несвіжої білизни

Розмноження пилових кліщів

На постільній білизні неминуче залишаються частинки відмерлих клітин шкірного покриву і волосся. А це відмінне середовище для таких паразитів, як кліщі, які ними харчуються.

Крім роздратування шкіри, вони можуть спровокувати респіраторні захворювання, які поступово перейдуть в хронічну форму.

Інфекції від бактерій і грибків

Ці неприємні сюрпризи особливо підстерігають людину в жарку пору року. Простирадла і наволочки просочуються потом, стають вологими, і тим самим створюються умови для появи і розвитку патогенних мікроорганізмів. Число їх збільшується за тиждень в геометричній прогресії, досягаючи туалетного рівня.

Для людей це загрожує виникненням серйозних захворювань: астми, пневмонії і оніхомікозів (грибкових інфекцій).

Алергічні реакції

Крім подразнення слизової оболонки носа і очей, від накопичених забруднень на білизні, можуть мати місце акне, висипання, і навіть ранні ознаки старіння шкіри.

Чи впливає білизна на якість сну

За ніч людині необхідно зняти накопичену за день напругу, розслабитися і набратися сил.

Запах свіжості, що виходить від чистої білизни, безпосередньо цьому сприяє. Фахівці проводили порівняльний експеримент, в ході якого встановили, що міцному глибокому сну — м’ята брудна постіль не помічник, і навпаки.

Тому перед сном потрібно освіжати тіло душем, а жінкам ще обов’язково змивати і макіяж. Це допоможе уникнути швидкого перетворення білизни в несвіжу, і запобігти появі проблем зі здоров’ям.

Коли потрібно міняти постільну білизну

Частота зміни білизни в якійсь мірі залежить від звичок, культурних традицій і певних побутових нюансів.

Але існують і загальноприйняті принципи:

  • Полуторні комплекти на одну людину брудняться не так швидко (якщо дотримуються правил гігієни), і можуть змінюватися раз на два тижні. Виняток становлять наволочки, їх краще замінювати щотижня.
  • Двоспальний набір треба перестилати через сім-десять днів.
  • Слід враховувати пору року: влітку білизна змінюється частіше, ніж в осінньо-зимовий період.
  • Якщо людина захворіла, то зміна наволочки і простирадла проводиться відразу після полегшення стану, так як потрібно знищити мікроби, що накопичилися в білизні.

Потрібно враховувати:

Для того, щоб білизна була не тільки свіжою, але і безпечною для здоров’я — її треба прати при температурі води не менше сімдесяти градусів, інакше багато бактерій продовжують розмножуватися.

Сушку проводити при доступі повітря (природного або гарячого з машини).

Іноді люди недооцінюють значення свіжості постільної білизни на свій стан, і навіть настрій.

Але фахівці рекомендують не допускати забруднення постільних речей, і своєчасно їх замінювати чистими. Це необхідно для профілактики розвитку різних захворювань!

Джерело

Поділись


Новини партнерів