Дефіцит цього вітаміну призводить до серцевого нападу і хвороби Альцгеймера

Без цього вітаміну здорове життя просто немислима, пише Sözcü. Кореспондент видання поговорив з фахівцем з внутрішніх хвороб, професором Османом Ерком. Той розповів, що є добавка, яка необхідна в період пандемії, а також пояснив, чому отримувати її з продуктами харчування стає все важче.

Професор доктор Ерк зазначив, що вітамін В12 виконує багато важливих завдань в здоровому функціонуванні організму, і сказав: «при його нестачі підвищується ризик розвитку серцевого нападу, хвороби Альцгеймера та інфекційних захворювань».

Без вітаміну В12 здорове життя просто немислима. Цей вітамін, який не синтезується в організмі людини і обов’язково повинен надходити в організм ззовні, разом з продуктами харчування, міститься тільки в продуктах тваринного походження. Спеціаліст з внутрішніх хвороб, професор, доктор Осман Ерк (Osman Erk) підкреслив, що B12, що зміцнює пам’ять і імунітет, що підтримує здоров’я серця, є одним з основних вітамінів в період пандемії, і поділився наступними відомостями…

Сучасні методи ведення сільського господарства, такі як надмірне використання пестицидів, інтенсивний вплив на грунт штучних добрив, відсутність відпочинку для грунту, призвели до зникнення або скорочення багатьох видів бактерій, що мешкають в грунті і синтезують вітамін В12. У той час як раніше вітамін В12 містився в таких рослинних продуктах, як гриби і морські водорості, в наші дні ці рослини не містять В12.

Крім цього, В продаються нині в супермаркетах упакованих продуктах з великою кількістю ненатуральних добавок надзвичайно мало вітаміну В12, як і багатьох інших вітамінів і мінералів. У тварин, вирощуваних на кормах без використання органічних добрив, рівень вітаміну В12 поступово знижується. Обробка, зберігання, нарізка, приготування продуктів значно знижують кількість вітамінів, мінералів, антиоксидантів і фітонутрієнтів.

Як виявляється нестача В12?

Дефіцит вітаміну В12, як правило, проявляється наступними симптомами:

— втома;

— забудькуватість;

– проблеми з пам’яттю;

– порушення концентрації;

– розлад сприйняття;

– порушення координації рухів;

– відсутність апетиту;

— слабкість;

— безсоння;

— запаморочення;

– зниження інтелектуальних здібностей;

– оніміння і поколювання в кінцівках;

– біль, набряк язика;

– деменція, хвороба Альцгеймера;

– інсулінорезистентність, ожиріння;

– ознаки ішемічної хвороби серця (біль у грудях, задишка);

– блідість з лимонно-жовтим відтінком.

Які проблеми викликає дефіцит В12?

З віком всмоктування вітаміну В12 знижується. Це відбувається тому, що структура і функції шлунка, як і всіх інших органів, порушуються. Крім того, довільне застосування противиразкових препаратів і таких ліків, як метформін, погіршує абсорбцію В12.

Оскільки з віком всмоктування ускладнюється, вітаміну В12 і фолієвої кислоти також стає важче подолати гематоенцефалічний бар’єр і досягти тканини головного мозку. Було доведено, що у людей з деменцією і хворобою Альцгеймера рівень В12 і фолієвої кислоти знижується, а кількість гомоцистеїну в крові збільшується. Вітаміни В12 і В6, фолієва кислота сприяють перетворенню утворюється в організмі гомоцистеїну в метіонін — корисну амінокислоту.

При відсутності цих вітамінів в крові накопичується занадто багато гомоцистеїну. Гомоцистеїн збільшує ризик розвитку серцевого нападу і завдає шкоди здоров’ю кровоносних судин, головного мозку і нервів. Різні дослідження показали, що дефіцит цих вітамінів негативно позначається на неврологічних і психологічних функціях, таких як сприйняття, пізнання, концентрація, навчання.

Дефіцит В12 також послаблює імунну систему, тому збільшується ризик зараження інфекційними захворюваннями. Наукові дослідження підтверджують, що цей вітамін, який робить організм стійким до вірусів і бактерій, є захисним щитом від коронавірусу.

У яких продуктах міститься?

Вітамін В12 міститься в субпродуктах, таких як печінка, селезінка, морепродуктах, таких як устриці, креветки, в форелі, оселедця, скумбрії, тунці, а також в яйцях, молоці, йогурті, сирі.

Як проводиться лікування?

Діагноз ставиться на підставі вимірювання рівня вітаміну В12 в крові. Вітамін В12 можна приймати у вигляді таблеток або ін’єкцій (внутрішньом’язово). Пацієнти дуже болісно реагують на лікування у вигляді ін’єкцій, але відразу відчувають себе добре.

Чи потрібно приймати добавки?

Препарати з вітаміном В12 часто використовують без потреби і понад міру з уявленням про те, що це “зміцнює мозок”, “допомагає від недоумства”, “запобігає інсульт”. Людям з нормальним рівнем вітаміну В12 ці препарати не рекомендуються.

Джерело

Поділись


Новини партнерів