Найкраща спеція, яку можна вживати, щоб зменшити запалення в організмі

Якщо ви зазирнете до своєї кухонної шафки зі спеціями, ви, ймовірно, знайдете корицю, сушений орегано і, можливо, навіть подрібнений каєнський перець. Але чи є там куркума?

Куркума має багато протизапальних властивостей. Спеція, яка є невід’ємною частиною аюрведичної медицини, може допомогти покращити когнітивну функцію і навіть відтермінувати початок нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера.

Спеція здатна боротися із запаленнями

Основний активний інгредієнт куркуми під назвою куркумін – це те, що надає спеції її здатність боротися із запаленнями. Автори дослідження 2018 року, опублікованого в журналі Advances in Nutrition, припускають, що додавання куркуміну до вашої дієти може допомогти «запобігти прискореному погіршенню когнітивних функцій», запобігаючи хронічному запаленню.

Однак, щоб правильно активувати ці протизапальні властивості, вам потрібно буде їсти куркуму з чорним перцем. В одному з оглядів дослідження 2017 року було зазначено, що основний активний компонент чорного перцю, піперин, був пов’язаний зі збільшенням біодоступності куркуміну на 2000%. Іншими словами, коли чорний перець споживається з куркумою, це підвищує здатність організму засвоювати та пожинати переваги спецій.

Тому наступного разу під час приготування карі чи плову, окрім куркуми додайте ще дрібку чорного перцю або з’їжте щось із чорним перцем, наприклад, салат чи бутерброд. Таким чином ви збільшете біодоступність куркуміну в куркумі і дозволите організму ефективніше боротися із запаленням.

Джерело

Поділись


Новини партнерів