Фахівці розповіли, який продукт найкраще зміцнює стінки судин

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно діагноз «інсульт» ставлять приблизно 15 млн людей. З них кожен третій помирає, а ще 5 млн. стають інвалідами.

На думку лікарів та вчених, у більшості випадків інсульт спровокували два головні фактори – високий тиск і неправильне харчування (велика кількість у ньому жирних, гострих та інших корисних продуктів).

Тим не менш, є думка, що перемогти небезпечну тенденцію цілком можна: якщо терміново почати стежити за своїм здоров’ям та харчуванням. Наприклад, додати в меню продукти, корисні для кровоносних судин та в яких мало шкідливого холестерину.

Суцільна користь

Одним із таких продуктів-цілителів японські вчені назвали арахіс. Вони провели серію досліджень його корисних властивостей і дійшли висновку, що горіхи в чистому вигляді та вироблені на їх основі продукти дуже корисні для кровоносних судин. Зокрема, вони здатні знижувати ризик інсульту на 16%, а ішемії мозку – на 20%.

В експерименті взяли участь понад 74 тисячі людей від 45 до 74 років, які суттєво збільшили дозу споживаного в їжу арахісу та його похідних.

– Ми вперше показали, що вживання великої кількості арахісу статистично пов’язане із зменшенням частоти інсультів серед жителів Азії. Це говорить на користь того, що додавання продуктів на базі арахісу в дієту буде корисним для здоров’я людини та стану судин його мозку, – говорив один із авторів роботи, професор Університету Осаки Сатойо Ікехара .

Що конкретно

Усього дослідження тривали більше 15 років, тому їх результати визнані такими, що найбільш довіряють.

Згідно з висновками вчених, ймовірність розвитку інсультів та інших проблем із роботою судин мозку максимально залежала не тільки від наявності у людей шкідливих звичок або присутності в їхньому житті спорту, а й від того, як багато арахісу та продуктів на його основі вони вживали.

Так, поїдання близько 4-5 зерен арахісу на день було пов’язане зі зниженням ризику розвитку інсультів на 16 відсотків та ішемії мозку – на 20 відсотків. Залишається тільки додати, що є велика надія на те, що якщо європейці та жителі інших країн світу також стануть більше їсти арахісу, то статистика захворюваності на інсульти та інші хвороби судин знижуватиметься.

Джерело

Поділись


Новини партнерів