Кардіологи: відмова від солі різко знижує ризик хвороб серця

Як повідомили американські кардіологи, вживання солі може суттєво впливати на ризик серцево-судинних захворювань.

Лікарі провели масштабне дослідження, в якому було використано дані 10 тисяч чоловіків та жінок (приблизно порівну), середній вік яких становив 50 років. Медики оцінювали їх аналізи сечі за принципом “доза-відповідь”.

Аналіз залежності «доза – відповідь» встановлює причинну зумовленість розвитку шкідливого ефекту при дії даної речовини, виявлення найменшої дози, що викликає розвиток ефекту, що спостерігається, і визначення інтенсивності зростання ефекту при збільшенні дози.

З’ясувалося, що більше половини випадків (а саме – 571) серцево-судинних захворювань безпосередньо пов’язані з високим вмістом натрію та низьким – калію.

Як йдеться у дослідженні, збільшення кількості солі в раціоні збільшувало ризик розвитку хвороб серця на вісімнадцять відсотків.

Гіпертонікам та «сердечникам» завжди насамперед рекомендують переглянути свій раціон та відмовитися від усього солоного та гострого.

В останні роки кількість випадків такого небезпечного захворювання, як інсульт, значно зросла. На рівень захворюваності впливають:

  • спосіб життя,
  • наявність стресів,
  • погана екологія,
  • зайва вага,
  • неправильне харчування,
  • малорухливий спосіб життя,
  • хронічне захворювання;
  • численні шкідливі звички.
Поділись


Новини партнерів