Вчені визначили вітамін, брак якого загрожує гіпертонією

Вчені знайшли зв’язок між високим тиском та дефіцитом одного з вітамінів

Тонкий зв’язок

Виявляється, в різких стрибках артеріального тиску не завжди винна погана погода, нервова обстановка вдома або на роботі або нестримність у харчуванні. Американські вчені провели дослідження, які підтвердили, що факторів, що призводять до гіпертонії, набагато більше. І один із основних – дефіцит вітаміну D.

Вивчивши історії хвороби тисяч пацієнтів, у яких протягом кількох років зафіксовано високий кров’яний тиск, вони дійшли висновку, що цей мікроелемент безпосередньо впливає на стан судин. А значить, і на ймовірність одного разу зустрітися з інсультом чи інфарктом.

Група ризику

Заглибившись у вивчення актуальної для мільйонів людей проблеми, вчені з’ясували, що вплив вітаміну D на рівень кров’яного тиску не є прямим, а опосередкованим. Тобто, воно залежить від багатьох факторів. Поки що вони не всі досить добре вивчені.

Але вже наявних даних вистачає для того, щоб рекомендувати всім лікарям, які мають пацієнтів-гіпертоніків, максимально докладно і зрозуміло пояснювати їм важливість регулярного контролю кількості вітаміну D. Для цього потрібно приблизно раз на місяць здавати аналіз крові і в разі необхідності коригувати показник за допомогою медичні препарати.

Як ще можна поповнити дефіцит вітаміну D?

Як правило, лікарі не радять займатися самолікуванням та призначати самим собі вітамін для профілактики гіпертонії. Проте мікроелемент можна отримувати і з їжі в безпечних для організму дозах. Наприклад, їм багаті такі продукти, як жирна риба (лосось, тунець, тріска, сардини та ін), яєчний жовток та деякі види м’яса.

Крім того, заповнити дефіцит можна і просто гуляючи на свіжому повітрі. Але важливо пам’ятати, що потрібний мікроелемент синтезується в організмі лише при активності: енергійній ходьбі, бігу або занятті на тренажерах. Втім, можна і просто займатися доглядом власних грядок на городі або квітковими клумбами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів