П’ять неприємних симптомів говорять про нестачу вуглеводів у раціоні

Недолік вуглеводів в раціоні людини провокує занепад сил, погану концентрацію уваги і інші проблеми.

Найбільш здоровими постачальниками вуглеводів є овочі, фрукти і цільне зерно – ці продукти містять також клітковину, вітаміни і глюкозу, що підтримує рівень цукру в крові без його падіння. Німецьке товариство харчування констатує, що вуглеводи повинні становити не менше 50 відсотків харчових компонентів, що забезпечують організм енергією. Їх недолік в раціоні загрожує виникненням наступних неприємних явищ.

Втома і слабкість. Не отримуючи потрібного обсягу вуглеводів, організм відчуває нестачу глюкози, найважливішого джерела енергії. Як наслідок, падає рівень цукру в крові, що викликає відчуття втоми, слабкості.

Тяга до солодкого. Падіння рівня цукру в крові (див. пункт вище) викликає сильну тягу до їжі – так організм намагається відновити його концентрацію. При цьому слабо працюють механізми контролю, людина може переїдати і не помічати цього. Особливо сильною в такі моменти стає тяга до солодкого, адже воно швидше за все «піднімає» цукор в крові.

Неприємний запах з рота. У людей, які дотримуються жорсткого низьковуглеводного харчування, нерідко з’являється неприємний запах з рота. Це відбувається через те, що організм, якому не вистачає вуглеводів, починає використовувати для вироблення енергії жирові запаси. Даний процес супроводжується виділенням кетонів-хімічних сполук, що випаровуються через рот, і роблять дихання неприємним.

Проблеми з травленням. Натуральні продукти, багаті вуглеводами, зазвичай містять багато клітковини. Її недолік може вести до запору.

Головний біль. Мозок є головним споживачем глюкози, і коли її рівень падає через нестачу вуглеводів, ми починаємо відчувати неприємні симптоми погіршення його роботи – головні болі, неможливість сконцентруватися, проблеми з пам’яттю.

Джерело

Поділись


Новини партнерів