Дослідники з Університету Парижа поставили експеримент. Вони проаналізували дані понад 44 тисяч дорослих у віці від 45 років, які протягом семи років щодня повідомляли про свій раціон харчування.
В ході експерименту вдалося встановити, що вживання так званих “ультраоброблених” продуктів викликає передчасну смерть. До таких продуктів відносять ті, які містять різні добавки: ароматизатори, барвники, підсолоджувачі та емульгатори. У цю групу потрапляють улюблені багатьма солодощі: морозиво, цукерки, енергетичні батончики, тістечка, торти, печиво. Сюди ж відноситься оброблене м’ясо і усі страви швидкого приготування.
Проте вчені відмовляються стверджувати, що така їжа безпосередньо викликає передчасну смерть. Швидше за все “ультраоброблені” продукти збільшують ризик різних захворювань, які її провокують.
“Ультраоброблених” продуктів стало значно більше за останні кілька десятиліть і вони можуть привести до зростання кількості смертельних випадків від неінфекційних захворювань.
Відзначається, що в ході експерименту враховувалися й інші фактори, які можуть викликати передчасну смерть. Вчені звернули увагу на рівень доходу і освіту, індекс маси тіла, фізичну активність, куріння, споживання алкоголю і сімейний анамнез раку і хвороби серця.