Звички, які руйнують хребет

Защемлення або викривлення різних відділів хребта може призвести до порушення кровообігу — і в підсумку обернутися хворобами серця, погіршенням роботи головного мозку, травлення і розвитком інших захворювань.

Перевірте, чи немає у вашому арсеналі звичок, які непомітно, день за днем, руйнують хребет, — і негайно позбудьтеся їх.

Куріння погано впливає не тільки на нашу серцево-судинну систему, а й на хре­бет і може викликати передчасну дегенера­цію хребетних дисків. Річ у тім, що ця звичка перешкоджає циркуляції крові і лімфатич­ної рідини в дисках, що призводить до їх зневоднення і браку необхідних поживних речовин, а пізніше — і до руйнування. Тому чим довше ви курите, тим гірше вашому хребту.

Не слід відмовлятися від молочних продуктів. Для здоров’я кісток важ­ливий кальцій — особливо після 45−50 років. Найпростішим і доступним дже­релом цього корисного елемента зали­шаються молочні продукти — відмовля­ючись від них, ми ставимо під загрозу міцність кісток і підвищуємо ризик роз­витку остеопорозу у старшому віці. Але якщо ви змушені відмовитися від лакто­зи з медичних причин, вам варто збіль­шити споживання листових зелених ово­чів і консервованої риби. Пам’ятайте, до 50 років ми повинні щоденно отримува­ти не менше 1000 мг кальцію, а після 50-ти — 1200 мг і більше.

Звичка сутулитися. Чим старші ми стаємо, тим важче тримати спину прямо, але саме в старшому віці нам особливо важливий прямий хребет — адже в іншому випадку істотно збільшується наванта­ження на внутрішні органи. Тому після 30 років варто регулярно займатися йогою та іншими практиками, спрямованими на розтягування хребта.

Залежність від смартфона. Занад­то часта і тривала робота зі смартфоном також може погано позначитися на стані хребта: коли ми розмовляємо, затиснувши телефон плечем, або просто проводимо багато часу, схилившись над екраном, ми збільшуємо навантаження на верхній відділ хребта. Згодом це може призвести навіть до зміщення дисків і серйозного викрив­лення.

Сидяча робота. Якщо ваша робота пов’язана з необхідністю проводити бага­то часу, сидячи за письмовим столом, вам обов’язково потрібно подбати про свій хребет. По-перше, щогодини слід робити невеликі перерви для гімнастики і розмин­ки. По-друге, варто кілька разів на день ви­конувати вправи для профілактики болю в шийному і комірцевому відділах хребта.

Кава — чудовий напій і може принести велику користь нашому здоров’ю, але важ­ливо пам’ятати, що кофеїн буквально «ви­миває» кальцій з наших кісток, підвищуючи ризик переломів. Якщо ви часто п’єте каву, подбайте про те, щоб у вашій дієті було до­статньо продуктів, що містять кальцій.

Якщо ви звикли підбирати до своїх на­рядів великі сумки, ваш хребет може бути у небезпеці. Чим більша сумка, тим вища спокуса заповнити її різними потрібними предметами — і тим вище навантаження на хребет. Замініть її меншою моделлю — або переходьте на рюкзаки.

Високі і тонкі підбори — вороги для хребта. Якщо ви не готові повністю від­мовитися від взуття на високих підборах (хоча лікарі радять зробити саме це тим, хто по-справжньому турбується про своє здоров’я), хоча б скоротіть частоту його носіння. А в більшості випадків віддавайте перевагу туфлям і черевикам на зручній підошві або на зовсім невеликому і стійко­му каблуці.

Поділись


Новини партнерів