Лікар назвала перші ознаки деменції, що розвивається

Деменція — недуга, яка, на жаль, багатьом знайома не з чуток. Це хронічна прогресуюча хвороба, за якої поступово погіршується пізнавальна здатність людини.

Лікар-невролог Тетяна Соцкова детально відповіла на питання про деменцію: її перші ознаки, види, стадії недуги та багато іншого.

Види деменції та її симптоми

Деменція викликає погіршення пам’яті, орієнтування у часі та просторі, впізнавання людей та предметів.

Види деменції: одні з них успадковані, інші ні.

Більшість випадків деменції (понад 90 відсотків) пов’язані з патологічними процесами, що відбуваються у головному мозку. Це хвороба Альцгеймера, хвороба Піка, хвороба дифузних тілець Леві та інші захворювання.

Якщо говорити про види деменції, насамперед варто розглянути хворобу Альцгеймера — це прогресуючий процес із поступовою атрофією різних часток головного мозку. Це генетично запрограмоване захворювання: воно може передаватися у спадок, але може виникати і за відсутності родичів із таким захворюванням.

Розвиток хвороби Альцгеймера пов’язаний не зі спадковістю, а зі способом життя людини.

Ймовірність хвороби підвищують низька фізична та інтелектуальну активність, обмінні порушення, судинні захворювання, черепно-мозкові травми, алкоголь, куріння.

Також до спадкових типів деменції відноситься лобово-скронева деменція, що розвивається в 50-65 років.

Типові при цьому захворюванні симптоми: зниження критики, зневага прийнятими у суспільстві правилами поведінки, розлад мови.

“Якщо порівнювати з хворобою Альцгеймера, лобово-скронева деменція прогресує повільніше, тому вважається м’якшою”.

Ранні ознаки деменції

Якщо говорити про ранні ознаки деменції, ми можемо фокусуватися на станах, які виникли нещодавно (від 3 до 6 місяців), і не зникають тривалий час: погіршення пам’яті на недавні події, труднощі з концентрацією уваги, швидша втома при розумових навантаженнях, помилки в підбиранні слів, втрата інтересу до улюблених занять та хобі, нехтування особистою гігієною, зміна поведінки, труднощі у фінансових питаннях (складно порахувати витрати/доходи, сплатити рахунки), труднощі з освоєнням нових гаджетів, порушення орієнтації у добре знайомих місцях, труднощі у прийнятті повсякденних рішень (що купити, що вдягнути).

Якщо при тестуванні на деменцію у вас або вашої близької людини знайдені ознаки цього захворювання, потрібно звернутися до лікаря, який спеціалізується на лікуванні деменції. Пройти додаткову діагностику для уточнення діагнозу, підбору специфічного лікування, оскільки самолікування або ігнорування симптомів може забрати час, який є дуже важливим при лікуванні деменції. Чим раніше розпочато лікування, тим кращі перспективи для пацієнта.

Існує кілька стадій деменції

Легка деменція. На цій стадії характерні втрата професійних навичок, зменшення кола спілкування, ослаблення інтересів, погіршення самопочуття. Зберігаються навички самообслуговування, але людина, яка розпочала лікування раніше, зможе набагато довше зберегти ці навички.

За помірної деменції людина вже потребує постійного догляду, вона втрачає навички самообслуговування і, відповідно, перебувати в квартирі одному такому пацієнтові небезпечно. Людина може забути вимкнути воду, газ і сама себе травмувати. Своєчасно розпочате лікування цієї стадії дозволяє уповільнити прогресування захворювання.

При важких стадіях деменції людина, на жаль, є максимально недієздатною. Вона уже нікого не впізнає, втрачає здатність говорити, видає нероздільні звуки, тобто це практично повністю лежачий пацієнт. І лікування, розпочате навіть на цій стадії, дозволяє покращити якість догляду за хворим.

Поділись


Новини партнерів