Клин клином. Вчені визначили, як боротися з хворобами серця в зрілому віці

Senior couple on bicycles

Вчені з Франції провели дослідження, згідно з яким фізичні вправи в зрілому віці допомагають людям з хворобами серця поліпшити своє здоров’я.

Пару тижнів тому група вчених опублікувала дослідження, згідно з яким надмірна кількість фізичних навантажень може негативно відбитися на роботі мозку.

Але, що стосується роботи серця — тут все може бути навпаки. Днями дослідники з французького Університету Бургундія заявили, що спорт може значно поліпшити здоров’я людей у зрілому віці, які мають проблеми з серцем.

«Старіння пов’язане з декількома факторами, такими як посилення запалень або окисного стресу, які підвищують ризики появи серцево-судинних захворювань. В результаті літні пацієнти, як правило, менш пристосовані, ніж молоді, і після серцево-судинних захворювань у них швидше погіршується фізичний стан», — пишуть автори дослідження.

Вчені проаналізували дані про 733 пацієнтів, які проходили програми кардіореабілітаціі в останні кілька років. Пацієнтів розділили на три вікові групи: до 65 років, від 65 до 80 років і старше 80 років.

Виявилося, що у людей, які виконували фізичні вправи протягом кількох тижнів не тільки покращився стан здоров’я, але і знизилися рівні тривоги і депресії.

Найбільше прогрес був помітний у людей, яким менше 65. «Ці поліпшення, безсумнівно, нададуть великий позитивний вплив на незалежність і якість життя пацієнтів, і можуть допомогти як лікарям, так і пацієнтам зрозуміти, наскільки корисною може бути реабілітація за допомогою тренувань», — пояснюють учені.

На думку експертів Британської ради охорони здоров’я, є кілька видів легкої фізичної активності, які можуть якнайкраще допомогти вам захистити серце в літньому віці.

Почати можна з легкої фізичної активності:

  • Повільна ходьба вулицею
  • Прибирання будинку
  • Регулярне пересування по дому

До помірної фізичної активності відносяться:

  • Їзда на велосипеді
  • Водна аеробіка
  • Танці
  • Настільний теніс

Джерело

Поділись


Новини партнерів