Стало відомо, що станеться з організмом, якщо їсти зелену картоплю

Якщо постійно харчуватися зеленою картоплею, то в організмі відбудеться накопичення певної речовини, яка у великій кількості перетворюється на отруту. Які на людину можуть чекати наслідки — читайте в нашій статті.

Купуючи картоплю поштучно, намагайтеся ретельно вибирати бульби, а якщо берете продукт у мішку, то не варто нехтувати здоров’ям – без жалю викиньте всі плоди, що позеленіли, щоб уникнути погіршення самопочуття.

Картопля відноситься до сімейства пасльонових і містить у своїй структурі шкідливу отруту соланін – отруйний глікоалкалоїд. У високій концентрації він міститься в листі, ягодах і зелених коренях. Але при попаданні на бульби сонячного світла починає накопичуватися там.

У молодій картоплі зазвичай міститься до 0,05% цієї речовини, у такому випадку картопля виглядає так, як ми звикли її бачити. Але при його накопиченні бульби набувають чіткого зеленого відтінку.

При цьому не варто думати, що якщо товстим шаром зрізати шкірку, то проблему вирішено, адже соланін міститься не тільки в оболонці плода.

Соланін негативно діє на роботу мозку та руйнує еритроцити в крові. Це може спричинити лихоманку або зневоднення.

Для того, щоб серйозно отруїтися, потрібно з’їсти щонайменше два кілограми свіжої, зеленої, неочищеної картоплі – це малоймовірний розклад. Але регулярне вживання зеленої картоплі також може негативно позначитися на здоров’ї.

Насамперед від соланіну страждає ШКТ. Може початися блювання та діарея.

У процесі варіння концентрація та шкода соланіну зменшується, оскільки частина отрути йде у воду. Але здоров’ям краще не ризикувати, тому намагайтеся відбраковувати зелені бульби ще до початку готування.

Поділись


Новини партнерів