Запивати алкоголем і приймати на порожній шлунок: з чим ще заборонено поєднувати ліки

Кожен стикався з ситуацією, коли треба прийняти ліки: за рекомендацією лікаря або у разі усунення гострого болю. З одного боку зрозуміло, що антибіотики не можна поєднувати з алкоголем і пити таблетки на порожній шлунок також не рекомендують. Але яке ще підводне каміння криється у застосуванні лікарських засобів?

У деяких випадках грейпфрутовий сік може бути несумісним із лікуванням

Засвоєння та переробка ліків відбувається у печінці та відповідають за це ферменти системи цитохрому. Існують ліки та продукти, які посилюють або знижують активність таких ферментів. Все це впливає на роботу препарату в організмі – це препарати для лікування артеріальної гіпертензії та статинів, які знижують рівень ліпідів у крові.

Взаємодія ліків із похідними грейпфрута (червоний апельсин, лайм, помело) несумісні з сотнею препаратів.

Трав’яний чай

Міцний чай з листям малини може мати таку ж дію, як грейпфрутовий сік. Така сама ситуація і з китайським лимонником, і з жовтокорнем канадським (поширений БАД “від усіх хвороб”).

А звіробій та ехінацея навпаки, підвищують активність ферментів цитохрому, через що ліки засвоюються швидше і не мають потрібного ефекту.

Чи можна приймати ліки на порожній шлунок

Для деяких препаратів прийом на голодний шлунок є обов’язковою умовою, оскільки їжа може перешкодити засвоєнню. Це пов’язано з тим, що компоненти їжі (наприклад, залізо або кальцій) можуть інактивувати молекули ліків, тому засоби для остеопорозу приймають на порожній шлунок.

Запивати алкоголем

Багато хто побоюється запивати ліки алкоголем, а хтось і зовсім не звертає уваги. Давайте розумітися.

Дійсно, антибіотики – величезний клас препаратів та алкоголь під забороною лише для деяких із них. Алкоголь у поєднанні з метронідазолом може призвести до головного болю та нудоти. А лінезолід, поєднаний з вином чи пивом, призводить до підвищення артеріального тиску.

І, звичайно, не варто забувати, що ліки, як і алкоголь змушують печінку працювати активніше. Парацетамол та ібупрофен краще взагалі не поєднувати з алкоголем. Загалом невеликі дози алкоголю з коректними дозами ліків не протипоказані у разі, якщо людина не має проблем із печінкою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів