Вчені: прийом вітамінів В пов’язаний з високим ризиком раку легенів

Дослідження показало, що прийом вітамінів B6 і B12 в складі звичайних полівітамінних таблеток може збільшувати ризик раку легенів, особливо серед чоловіків.

Вітаміни групи В зазвичай приймаються при ряді станів, включаючи падіння рівня енергії, неврологічні порушення, депресію. Однак вони також можуть збільшувати ризик раку легенів, особливо серед чоловіків – це констатують дослідники з Державного університету Огайо.

В рамках дослідницького проекту вчені аналізували дані більше 77 000 чоловік. Фахівці встановили спочатку, як часто вони приймали вітаміни групи В, а потім врахували, як змінилися дозування вітамінів і раціон людей за десять попередніх років. Згодом, через шість років, людей знову перевірили – на цей раз ставилося завдання з’ясувати їх схильність до захворювання на рак легенів.

Після врахування багатьох факторів, що впливають на підвищений ризик раку, дослідники повідомили про 30-відсоткове збільшення ризику раку легенів, пов’язаного з використанням вітаміну B12 (прийнятого в якості окремого вітаміну), і про 40-відсоткове збільшення ризику для тих, хто приймав вітамін B6.

Особливо чітко кореляція простежувалася у чоловіків, які приймали високі дози добавок протягом десяти років – їх ризик раку легенів збільшився майже вдвічі (у чоловіків, які палять він виявився ще вищим).

Вчені відзначають, що полівітаміни часто містять 100 відсотків рекомендованої норми, яка становить менше 2 мг в день для B6 і 2,4 мкг в день для B12.

«Люди повинні запитати себе, чи потрібно їм більше ніж в 1200 разів перевищувати рекомендовану добову норму речовини», – сказав з цього приводу провідний автор дослідження і доцент Теодор Браскі.

Наукові фахівці відзначають, що два великих рандомізованих контрольованих дослідження добавок вітаміну B, проведені в Норвегії, також виявили підвищений ризик загального раку серед суб’єктів, які отримували вітамін B12 і B9 (фолат).

Нагадаємо, Всесвітній фонд досліджень раку рекомендує для його запобігання прагнути задовольняти потребу організму в мікроелементах насамперед за рахунок харчування, а не просто покладатися на добавки. Зокрема, продукти, багаті вітаміном B6 і B12, включають м’ясо, домашню птицю, рибу.

Поділись


Новини партнерів