Здоровий фаст-фуд: що можна з’їсти без шкоди для здоров’я

Фаст-фуд давно став синонімом безвідповідального ставлення до потреб свого тіла. Але передусім швидка їжа – це зручно і смачно, від неї так легко не відмовитись.

Проте можна обирати більш-менш корисну швидку їжу. Якщо у вас є 15 хвилин, аби поїсти, це точно краще, ніж до кінця дня страждати від голоду.

Отож пропонуємо вашій увазі варіанти перекусів, які можна зїсти без шкоди для здоров’я.

Морепродукти

Часто вони обсмажені у фритюрі, але ця кількість жиру в них залишається зазвичай прийнятною. Водночас термообробка буде вашою гарантією інфекційної безпеки. Подаються морепродукти у паперових стаканах з пластиковим або дерев’яним прибором. Можуть бути виготовлені у вигляді шашлику на грилі.

Шаурма

Привабливість цієї страви у тому, що можна регулювати її склад. Овочі, нежирне м’ясо, лаваш. Все це ви могли б з’їсти вдома окремо і вважати за здорову їжу. Замовте шаурму без майонезу і кетчупу, це зменшить кількість цукру, жиру і смакових домішків у страві.

Вафлі

Можуть бути солодкі або несолодкі. Якщо ви хочете замінити ними один із прийомів їжі, то оберіть несолодкі. Вафлі можуть бути з начинням із лосося, твердого і м’якого сиру, овочів та зелені, свіжих фруктів, шоколаду, вершків. Самі вафлі не зашкодять травленню, якщо ви не зробите їх своєю основною їжею.

Бургер і хот-дог

Основна небезпека такого фуду пов’язана із м’ясною складовою. Які саме сосиски та котлети використовують і як їх зберігають? Якщо бургер запакований, то склад продуктів і дата виробництва повинні бути вказані на упаковці.

Млинці

Тісто для млинців може містити яєчний порошок або свіжі яйця, молоко. Це плюс до білкової частини раціону. Тепер залишається обрати начиння. Солодкі або солоні начинки можуть бути однаково корисні, якщо обирати вдумливо. За кількістю цукру шоколад краще карамелі, вершки краще згущеного молока, свіжі ягоди та фрукти мають перевагу над джемом. Якщо ви шукаєте їжу з високим вмістом білку та зменшеним вмістом жиру, із солоних начинок намагайтесь обирати рибу, курку, телятину, сир, гриби, овочі. Поцікавтесь, який сир використовують.

Мафіни

Можуть бути солодкі або ні. Сирні мафіни мають перевагу за вмістом білку. Пара несолодких мафінів з кавою можуть вгамувати голод на кілька годин. Але й солодкий сирний мафін також піде на користь. Твердий і свіжий сир багаті на кальцій і білок. Чим більше їх у мафіні – тим корисніше та ситніше. Крім користі для зубів, кісток, волосся і шкіри, кальцій зменшує відчуття голоду та сприяє кращому насиченню.

Фруктові нарізки

Сезонні фрукти можуть бути зручним та корисним перекусом. Вони не замінять обід, але підтримають сили та порадують смаком. Іноді стаканчик фруктів може замінити порцію морозива, що зменшить кількість жиру в раціоні. Фрукти містять багато цукру, тому їх потрібно враховувати в загальній його кількості.

Якщо ви шукаєте їжу, а не перекус і розвагу, то несолодкі страви кращі. Крім того, що так ви уникаєте зайвого цукру, це дає вам більш довге відчуття насичення. Солодощі сприяють швидкому припливу глюкози, але відчуття насичення буде короткочасним, і згодом голод повернеться із більшими силами. Але якщо солодкого хочеться, не відмовляйтесь від десерту після основної страви.

Джерело

Поділись


Новини партнерів