Вчені: одна з популярних дієт запобігає поширеній проблемі старіння

Різні продукти харчування впливають на тіло по-різному. Одні з них викликають сонливість протягом дня, інші надають заряд енергії. Тобто, їжа впливає на нас, наші органи і наше здоров’я, тому вчені продовжують вивчати, як те, що ми їмо, впливає не тільки на тіло, а й на розум.

В цьому плані дієта MIND має особливий інтерес. Цей план харчування поєднує в собі елементи середземноморської дієти і дієти DASH. Таке харчування направлене на поліпшення когнітивного здоров’я.

Нове дослідження Медичного центру Університету Раша показує, що воно може допомогти літнім людям боротися з деменцією, навіть якщо у них є фізичні маркери, пов’язані з хворобою Альцгеймера.

У дослідженні були проаналізовані дані великої групи людей. Вчені порівняли результати когнітивних тестів з інформацією про їх харчування і виявили, що люди, що дотримуються дієти MIND, краще справлялися з когнітивними тестами, навіть коли в їхньому мозку виявлялися фізичні ознаки у вигляді бляшок і сплутаних клубків, які зазвичай характерні для хвороби Альцгеймера.

Такий тип харчування міг би допомогти і іншим людям похилого віку зберігати гостроту розуму, а вибір продуктів харчування може підвищити опірність когнітивному зниженню з віком, навіть якщо в мозку присутні фізичні ознаки хвороби. Це особливо важливо, оскільки ліки, якщо навіть очищають мозок від деяких бляшок, не можуть зменшити або сповільнити зниження когнітивних функцій.

Назва MIND DETA, як абревіатура, означає Середземноморське втручання DASH при затримці нейродегенерації. Дослідники припускають, що чим більше люди будуть дотримуватися її, тим нижчий ризик хвороби Альцгеймера буде у них.

Рекомендовані продукти цієї дієти включають листову зелень, різні овочі, цільнозернові продукти, оливкову олію, горіхи, боби, ягоди, птицю, рибу і навіть вино, але в помірних кількостях.

Є також набір продуктів, вживання яких слід обмежити. Вони включають смажену їжу, оброблене і червоне м’ясо, цільні жирні молочні продукти, солодощі і випічку. Звичайно, їх за бажанням можна час від часу вживати, але обмежено, відзначають вчені.

Дослідники також нагадали, що продукти в плані харчування MIND багаті антиоксидантами, мають протизапальні властивості, тому і пов’язані із захистом когнітивного здоров’я людей.

Поділись


Новини партнерів