Чим небезпечна для організму радикальна відмова від цукру

Занадто “солодке” життя підвищує ризик розвитку діабету, призводить до ожиріння, виникнення карієсу та інших неприємних наслідків. Але чи варто повністю відмовлятися від цукру і до чого призводять такі радикальні зміни в раціоні?

Чим загрожує повна відмова від цукру

При спробах скоротити кількість цукру в харчуванні або повністю відмовитися від нього, на ранніх стадіях відмови від цукру люди нерідко стикаються з різними негативними побічними ефектами:

  • підвищена стомлюваність, безпричинні болі в м’язах.
  • скачки апетиту, постійна тяга до солодкого.
  • різка зміна настрою, злість, тривожність, пригнічений стан. У деяких випадках відзначається сплутаність свідомості.

Причина таких побічних ефектів криється в сахарозі, споживання якої підсилює вироблення дофаміну в мозку. Дофамін — гормон, який бере участь в “системі винагороди” мозку за будь-які дії, і викликає відчуття задоволення. Відмовившись від солодкого, людина знижує вироблення дофаміну, що викликає стрес та депресію.

У людей, які не їдять солодке, істотно підвищується ризик захворювання артритом і тромбозом. — Уже науково доведено, що повне виключення цукру призводить до захворювань печінки і селезінки, погіршення роботи головного мозку. У людей, які відмовилися від цукру з віком з’являються проблеми з пам’яттю.

Кому від цукру відмовлятися не варто

Попри гадану шкідливість цукру, повністю відмовлятися від нього не варто. Проблема ховається не в самому цукрі, а в його кількості. Дієтологи рекомендують вживати не більше 25-30 грам цукру на добу, але згідно з дослідженнями, середня добова доза цукру становить 107 грамів (або 39 кг на рік). Організм просто не встигає «спалити» таку кількість енергії.

Глюкоза необхідна для нормального вуглеводного обміну і роботи мозку, тому не потрібно зовсім позбавляти організм «солоденького». Також, за словами дієтологів, деяким людям відмова від цукру не піде на користь. До них відносяться:

  • люди, що займаються важкою фізичною працею: шахтарі, металурги, будівельники і т. д.
  • спортсмени, туристи під час походу.

Зменшуємо цукор в раціоні правильно

Повністю відмовитися від цукру не вийде. Його додають практично в усі продукти: Хліб, пластівці для сніданку, мюслі, овочеві і фруктові консервації і т.д. але можна зменшити кількість цукру у своєму раціоні. І ось як зробити це правильно:

  • Відмовитися від продуктів з високим глікемічним індексом. Газованої води, випічка, десерти, шоколад, шоколадна паста і цукерки, соки в пакетах, солодкі соуси і пластівці для сніданку — все це виключається з раціону.
  • Солодкі перекушування замінити на фруктові. Наприклад, на мікс з сушених або свіжих фруктів.
  • У домашній випічці використовувати мінімум цукру, в ідеалі — замінювати цукор фруктами або ягодами. Навіть варення можна робити з мінімумом цукру.
  • Уважно вивчати склад продуктів. Цукор зустрічається навіть в кетчупі та інших соусах, а меляса, мальтоза, фруктоза і декстроза — такі ж цукри.
  • Збалансувати харчування, забезпечивши повноцінне приймання їжі тричі в день з легкими фруктовими або овочевими перекусами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів