Фахівці пояснили, як розігнати метаболізм, щоб схуднути

Метаболізм допомагає спалювати калорії але швидкість цього процесу залежить від багатьох факторів: генетика, вік, вага, режим харчування, спорт. Чи можна його прискорити? Звісно! Розповідаємо, як це зробити.

Фахівці попереджають, що з віком швидкість метаболізму знижується: в 35 років організм переробляє приблизно на 100 калорій на добу менше, ніж в 25. Однак за допомогою декількох простих способів можна прискорити метаболізм і скинути зайву вагу.

1. Не знижуйте кількість калорій занадто сильно

Всупереч поширеній думці, низькокалорійні дієти не допомагають схуднути. Організм не розуміє, чому його стали гірше годувати, і уповільнює метаболізм, щоб зберегти базові функції: дихання, серцебиття.

І скільки ж калорій потрібно отримувати, щоб домогтися прискореного метаболізму? Помножте свою вагу в фунтах (1 фунт = 453 грама) на 11. Наприклад, при вазі в 150 фунтів (68 кг) ваша норма – 1650 калорій. Нижче 1200 опускатися можна лише в тому випадку, якщо ваш зріст не перевищує 1 метра 50 сантиметрів.

2. Снідайте

Навіть якщо не хочеться і ви можете до вечора жити на одній каві. Організму важливо отримувати більше калорій, і ті, хто снідає, худне швидше. Під час сну метаболізм сповільнюється, і розігнати його можна тільки новою їжею. Відповідно, без сніданку організм прокинеться тільки до обіду. На сніданок краще всього їсти повільні вуглеводи: ті, хто віддає перевагу жирам, швидше відчувають голод. Вуглеводи організм переробляє неспішно, вони не змінюють рівень цукру, а ви довше відчуваєте насичення. Ось хороші сніданки, які допоможуть розігнати метаболізм: вівсяні пластівці з нежирним молоком, цільнозерновий хліб з нежирним сиром і бананом або ягодами, омлет.

3. Їжте білок

Завдяки білку метаболізм в організмі прискорюється і допомагає спалити ще 150-200 калорій в день. Білок містить амінокислоти, які організм переробляє повільно, витрачаючи на це більше енергії. З білка потрібно отримувати близько третини всіх калорій: їжте рибу, курку, нежирний сир, йогурт, фрукти, яйця.

4. Менше, але частіше

Шість невеликих прийомів їжі прискорюють метаболізм людини краще двох великих. Ви не відчуваєте сильного голоду і не переїдаєте. Організм постійно отримує порції їжі для переробки. Перерви між прийомами їжі – не більше 4 годин, крім ночі.

Приблизний раціон на день може виглядати так:

  • сніданок – каша і фрукти,
  • опівдні – йогурт і один фрукт,
  • обід – риба або курка і зелений салат,
  • полуденок – сир,
  • вечеря – індичка, лосось або інше джерело білка з овочами.

5. Уникайте поганих вуглеводів

Білий хліб і картопля змушують організм виробляти більше інсуліну, що знижує метаболізм. Для отримання вуглеводів і щоб прискорити метаболізм, їжте овочі, фрукти і цільнозернові продукти.

6. Пийте менше алкоголю

Хочете випити пару коктейлів перед вечерею? Подумайте ще раз. Алкоголь перед їжею змушує людей з’їдати на 200 калорій більше, а так прискорити обмін речовин у вас точно не вийде. Під час їжі – теж погано: організм переробляє спочатку його, а велика частина їжі відкладається як жир. Якщо не можете без хмелю, випийте вина (80 калорій на келих).

7. Пийте молоко

Дивно, але факт: ті, хто п’є молоко, йогурт і їсть сир 3-4 рази на день, втрачають на 70% більше жиру, ніж ті, хто цього не роблять. Причина проста: кальцій та інші складові молочних продуктів можуть прискорити метаболізм в організмі, змушуючи тіло швидше позбутися від зайвого жиру.

8. Зробіть суп гострішим

Посипте перцем суп або овочі на грилі. Він на час зможе розігнати метаболізм завдяки капсаїцину, який міститься в каєнському перці і халапеньйо. Він змушує організм виробити адреналін і спалити більше калорій. До того ж любителі перцю з’їдають менше, тому що гострота їжі дозволяє їм швидше відчути насичення.

9. Займіться спортом

Відомо, що м’язи вимагають в 9 разів більше енергії, ніж жир. Регулярні тренування можуть прискорити метаболізм на 7-8%, що означає позбавлення від зайвих 100-150 калорій в день, навіть якщо сидите перед телевізором. Немає часу на зал? Займайтеся вдома хоча б по 15 хвилин в день.

10. Більше спіть

Брак сну уповільнює метаболізм. Якщо ви постійно відчуваєте втому, організм привчається виробляти менше енергії. Щоб прискорити метаболізм після 35, спати потрібно як мінімум 7-8 годин на день.

11. Пийте зелений чай

Не треба зменшувати кількість чашок кави, просто додайте пару чашок зеленого чаю в щоденний раціон. Це прискорить обмін речовин на 5%.

12. Частіше смійтеся

Сміх не тільки продовжує життя але й покращує метаболізм, як показують новітні дослідження.

13. Пийте воду

Після пляшечки води метаболізм ненадовго прискорюється аж на 30%.

14. Їжте корисні жири

Так Так! Горіхи, авокадо, оливкова олія – ​​ваші нові друзі і найкращі продукти, які прискорюють метаболізм. Головне в здоровому харчуванні – баланс всіх речовин.

Поділись


Новини партнерів