Їжа із використанням спецій, у тому числі гострих, навіть за умови споживання її один раз на тиждень, знижує рівень смертності на 14%.
Про це ідеться у дослідженні, проведеному у 2015 році Гарвардським і Китайським національним центром з контролю і профілактики захворювань.
Вчені довели, що такі спеції, як кориця, куркума, часник, імбир і кмин, а також перець чилі, мають безліч корисних для здоров’я властивостей.
Вони можуть підвищити швидкість метаболізму і знизити апетит. Одне дослідження також показало, що куркума пригнічує ріст жирової тканини у мишей.
Куркумін, що міститься у складі куркуми, може зменшити запалення в організмі. У аюрведичній медицині протизапальні властивості імбиру і часнику століттями використовувалися для лікування ряду захворювань, таких як артрит, аутоімунні захворювання і навіть головний біль та нудота.
Доведено, що капсаїцин, активний компонент перцю чилі, уповільнює і руйнує ракові клітини. Дослідження UCLA показало, що капсаїцин пригнічує ріст клітин раку простати у мишей, залишаючи здорові клітини неушкодженими.
Також було доведено, що кмин і куркума мають потужні антиоксидантні та антимікробні властивості. Це означає, що їх можна використовувати проти шкідливих бактерій в організмі.
Хоча раніше вважалося, що гостра їжа може призвести до виразки, сучасні дані підтверджують, що капсаїцин забезпечує захист від збудника виразки, H. pylori. Капсаїцин також діє як болезаспокійливий засіб за умови місцевого застосування або проковтування.