Експерти назвали 5 ознак, які свідчать про дефіцит калію

Дефіцит калію виникає в основному в холодну пору року. Він відповідає за важливі функції організму але не продукується організмом самостійно. Як розпізнати брак калію і які продукти допоможуть його заповнити – читайте нижче.

Калій допомагає функціонувати нервовій системі, підтримує нормальний рівень тиску і роботу серцево-судинної системи, регулює скорочення м’язів. Крім того, він бере участь у багатьох біохімічних реакціях: наприклад, допомагає краще засвоюватися магнію.

Нормальний вміст калію в крові – від 3,5 до 5,2 ммоль/л. Низький рівень калію в крові називається гіпокаліємія.

Ознаки дефіциту

Втома, слабкість, апатія. Брак калію викликає слабкість у всьому тілі: складно сконцентруватися, хочеться постійно спати, сповільнюється реакція, думки неначе запізнюються.

М’язові спазми і біль. Речовина забезпечує передачу мозкових сигналів до м’язів. Коли калію в організмі недостатньо, сигнали подаються зі збоями. М’язи починають скорочуватися навіть без наказу мозку. Скорочення можуть бути болючими, заважати сну і роботі. Калій також відповідає за процеси кровообігу. При дефіциті речовини м’язи можуть хворіти, як після інтенсивного тренування.

Прискорене серцебиття і задишка. Тахікардія при дефіциті калію трапляється на рівному місці, без якихось зовнішніх причин і емоційних потрясінь. Наприклад, серце може різко і з віддачею забитися посередині ночі. При цьому стає важко дихати, з’являється страх смерті.

Мурашки і оніміння в кінцівках. Як сказано вище, калій відповідає за правильну передачу нервових сигналів. При дефіциті цієї речовини зв’язок між мозком і нервами працює не так добре. Спонтанно виникають відчуття печіння, поколювання, оніміння і мурашок.

Перепади настрою і панічні атаки. Брак калію позначається на емоційному стані. Мозок обманює себе: коли тіло відчуває задишку, посилене серцебиття і мурашки, голова починає думати, що є якась справжня причина для симптомів тривоги. Мозок “придумує” на ходу, в чому проблема. В результаті різко погіршується настрій, зникає бажання працювати.

У яких продуктах міститься калій

Людський організм не здатний виробляти калій, тому великий відсоток речовини надходить разом з дієтою. Продукти, багаті калієм – батат і картопля, бобові, банани та авокадо, морква, гарбуз, буряк, перець, редька, капуста, огірки, петрушка, шпинат.

Поділись


Новини партнерів