Високий холестерин: їжа, яка швидко його знижує

Високий холестерин в крові в основному виникає при неправильному харчуванні, тому його зміна – кращий спосіб боротьби. Також є три групи продуктів, які допомагають в цьому. Про них розповіла британський лікар Дебора Лі.

Для початку, що це і чим небезпечні ці жири в крові?

Холестерин – це молекули жиру в кровотоці, який синтезується в печінці і потрапляє з їжею. Коли їх занадто багато, збільшується ризик закупорювання і звуження судин, а потім і серцевих і серцево-судинних захворювань.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПВЩ) вважаються «хорошим холестерином», оскільки вони забирають холестерин від серця і артерій, щоб його вивела печінка. Навпаки, ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ), якщо їх багато, осідають в серці і артеріях, де можуть утворюватися жирові бляшки, які і блокують кровотік. До того ж, якщо рівень холестерину навіть трохи підвищений, артеріальний тиск також буде підвищеним.

Високий холестерин також може бути викликаний гіпотиреозом, ожирінням, високим споживанням алкоголю, нервовою анорексією, хронічним захворюванням нирок, курінням, підвищеним вживанням солі та ін. Також він буває в пізньому віці і залежить від регіону походження людини.

Які ж продукти можуть його швидко знизити?

Здорові жири

Якщо жирні молочні продукти, жирне м’ясо (бекон, ковбаси), випічка, печиво, торти і тістечка, масло, вершки, сало і сир, кокосова і пальмова олії, морозиво і шоколад підвищують його, то здорові мононенасичені і поліненасичені жири знижують.

Друга група – це оливкова, кунжутна і рапсова олія, авокадо і мигдаль, кеш’ю, фундук, волоські горіхи. Також до них відносяться жирна риба – лосось, скумбрія, форель, соняшникова, соєва, кукурудзяна олії, льон, гарбуз, насіння кунжуту, овочі, сочевиця, боби і нут, свіжі фрукти.

Волокно

Швидко знижує рівень холестерину і клітковина. Цей вуглевод міститься в багатьох фруктах і овочах, цільнозернових і бобових, горіхах і насінні. Він розширює кишечник і стимулює проходження їжі, тим самим знижує всмоктування холестерину в кровотік.

У зв’язку з цим слід вибирати нерафіновані цільнозернові продукти з підвищеним вмістом клітковини – чорний хліб, коричневий рис, грубі макаронні вироби.

Рослинні станоли і стерини

Рослинні продукти містять речовини, які називають станолами і стеролами, які природним чином знижують рівень холестерину, тому їх слід включати в раціон.

Вони знаходяться в продуктах, збагачених ними спеціально для того, щоб знизити рівень холестерину. 1,2 – 2,4 г речовин в день може знизити рівень холестерину на 10 відсотків. Найчастіше ним збагачують пакетоване молоко, спреди і йогурти.

Поділись


Новини партнерів