Що буде з вашим організмом після добового голодування

Давайте зберемося з силами і зізнаємося: більшу частину часу ми їмо набагато більше, ніж необхідно для підтримки енергії. Причому найчастіше це не найкорисніша їжа. Через це виникає зайва вага, проблеми зі шкірою і неприємності зі здоров’ям. Якщо влаштувати організму струс у вигляді добового голодування, ефект може бути дуже сильним.

Користь добового голодування

Ми починаємо ранок з кави, перекушуємо цукерками і чіпсами, часто харчуємося напівфабрикатами і фастфудом, а по вечорах не забуваємо випити келих сухого вина, тому що «це корисно для здоров’я». В результаті, зайві кілограми накопичуються, як за помахом чарівної палички, а шкіра стає млявою і сухою. Ми всі боїмося слова «голодування», але зовсім не боїмося різнокольорових таблеток для очищення організму, які займають цілі стенди в будь-якій аптеці.

Тим часом, 24-годинне голодування здатне вирішити багато проблем набагато легше (і дешевше), ніж чарівні пілюльки невідомого походження. Крім того, наукові дослідження, які проводилися в США і Японії, довели, що короткочасне голодування сприяє оновленню клітин. Саме тому ті, хто свідомо обмежує обсяг порцій, виглядають молодшими за свої роки і живуть довше.

А чи потрібне мені одноденне голодування?

Щоб вирішити, чи потрібно вам це, спробуйте чесно відповісти на кілька запитань. У вас є зайві кілограми, від яких хотілося б позбутися? Ви любите час від часу побалувати себе солодким, жирним, копченим, гострим? Ви рідко встаєте з-за столу з відчуттям, що трішки не доїли? А частіше відчуваєте, що серйозно переїли? Ви п’єте алкогольні напої? Ви живете в мегаполісі? У вас часто бувають проблеми з травленням? Якщо ви відповіли ствердно на три питання або більше, вашому організму не завадить добове голодування раз на тиждень.

Як провести добове голодування

Перед першим добовим голодуванням обов’язково проконсультуйтеся з лікарем, щоб виключити захворювання, при яких відмова від їжі навіть на одну добу може бути небезпечною для здоров’я (серед них діабет, гастрити, виразка шлунку).

Готуватися до нього потрібно за 2 дні. У перший день виключіть з раціону м’ясні продукти, алкоголь, жирну і солодку їжу. За один день намагайтеся їсти тільки рослинні продукти – каші, пасти, овочі, фрукти.

Добове сухе голодування зазвичай починається з вечора. Можлива легка вечеря, а після цього протягом 24 годин потрібно утримуватися від їжі і пити тільки чисту воду без газу в необмежених кількостях.

Розумно вибирайте день. Комусь зручніше це робити в вихідний – ідеальний варіант, якщо ви влаштовуєте 24-годинне голодування вперше і не знаєте, як будете себе почувати (можлива слабкість або головний біль). Комусь, навпаки, зручніше голодувати в робочий день, тому що можна відволіктися на повсякденні справи, і обмежувати себе буде легше.

Якщо ви будете відчувати сильну слабкість, можна додати в склянку води чайну ложку меду.

Намагайтеся не планувати на день добового голодування справи і зустрічі, які можуть вимагати великих фізичних або емоційних затрат, щоб не перевантажувати організм.

Як уникнути шкоди від добового голодування

Через 24 години необхідний плавний вихід з добового голодування. Важливо: за тривалістю він повинен бути таким же, як і саме утримання від їжі. Якщо це було 24-годинне голодування, то наступну добу ви повинні дотримуватися деяких обмежень:

  • Увечері випийте чашку трав’яного чаю – повільно, маленькими ковтками. Через 30-40 хвилин приготуйте фруктово-овочевий сік, наприклад, яблучно-морквяний.
  • Сніданок на наступний ранок: рідка вівсянка на воді.
  • Другий сніданок: салат яблуко + морква.
  • Далі їжте невеликими порціями, у міру появи почуття голоду.
  • Оптимальні продукти – тушковані овочі, рис, фрукти.

На наступний день можна поступово переходити на звичну їжу, намагаючись їсти невеликими порціями.

Поділись


Новини партнерів