Як харчуватися, щоб бути енергійними протягом дня

Енергійність можна підтримувати протягом дня за допомогою правильного харчування.

Зараз ми поділимося з вами п’ятьма дуже слушними порадами щодо харчування.

Коли ви хочете схуднути або просто контролювати свою вагу, то важливо не просто зменшити розмір порцій, а й збалансувати раціон. У основі підходу мають лежати енергетична цінність харчових продуктів і вивітреність поживних та корисних компонентів. У людей, які дуже багато працюють, не завжди вистачає часу на спокійний обід або вечерю. І все ж таки варто намагатися дотримуватися правильного режиму постійно — це працює.

Їжте небагато, але часто

Якщо коротко, то оптимальна схема на день — це 5-6 прийомів різноманітної їжі невеликими порціями. Між обов’язковим сніданком, обідом і вечерею — заплановані перекуси. Причому слово “заплановані” тут найголовніше! Востаннє намагатися сісти за стіл потрібно до 19 години, при цьому протягом дня обов’язково треба пити багато води. Важливо не голодувати. Їжа — це головне джерело енергії для нас. Подібний режим харчування підтримує нормоглікемію крові протягом дня, створює необхідні умови для високої працездатності та ефективної роботи мозку.

Снідайте

Кожен ранок має починатися з корисного сніданку, який запускає метаболічний годинник і вже дає можливість серйозно підзарядитися. Своєчасний сніданок (у першу годину після пробудження) — такий самий фактор довголіття, як регулярні фізичні навантаження і відмова від паління. На сніданок має припадати не менше 25 % від споживаної добової енергії. Особливу увагу слід приділяти зерновим, які містять складні вуглеводи і багато додаткових корисних компонентів. Дуже важливо сніданок планувати напередодні — на це піде не більше двох хвилин. Лише у такій ситуації ранок не буде складатися стихійно, і ви не залишитеся голодними.

Перекушуйте

Якщо ви відчуваєте, що сил більше немає, а попереду чекає важлива зустріч, то варто з’їсти якісь універсальні продукти, які забезпечать швидку підзарядку. Якщо ви колись дивилися тенісні турніри то, можливо, помічали, що у перервах спортсмени встигають зробити швидкі та ефективні перекуси, оскільки гра вимагає великої кількості енергії і необхідно постійно поповнювати її запаси. А що вживають спортсмени, крім спеціальних спортивних напоїв? Банани! Саме цей продукт дуже багатий на “швидкі” вуглеводи, які своєчасно допомагають ліквідувати енергетичний дефіцит. Чому б і вам не скористатися цим недорогим, доступним і дуже ефективним продуктом?

Плануйте раціон

Перекуси призначені для того, щоб надходження їжі до організму було більш рівномірним і сприяло підтриманню рівня глюкози та деяких гормонів у крові приблизно на однаковому рівні. Саме за такого стану не виникає відчуття голоду, з яким дуже складно впоратися і не перебрати при цьому зайвих калорій. Продукти, які можуть використовуватися у якості перекусів, дуже різноманітні, але при цьому вони максимально корисні. Це і овочі, і несолодкі фрукти, склянка кефіру, і круто зварене яйце, і натуральний йогурт, і фруктові або овочеві чіпси, або жменя мигдальних горіхів. Головне, щоб інтервали між основними прийомами їжі і перекусами були приблизно однаковими, та самі вони були не дуже калорійними. Вибір за вами!

Не забувайте про суперфуди

Щодо масового захоплення суперфудами, то їх наявність у щоденному раціоні є припустимою. Особливо гарними вони є у ті періоди, коли слабшає імунітет, і нам не вистачає свіжих продуктів рослинного походження. Завдяки суперфудам можна отримати відсутні компоненти, що володіють захисними властивостями: наприклад, антиоксиданти і фітомінерали. Зараз ягоди годжі, насіння чіа, кіноа, спіруліну і багато інших продуктів з часткою “супер” можна знайти майже у кожному магазині.

Джерело

Поділись


Новини партнерів