Вчені розповіли, як краще і ефективніше втратити зайву вагу

Фахівці-дієтологи і вчені схвалюють кілька планів харчування, які допомагають скинути зайву вагу. Так, ефективні три з них – з обмеженням калорій, з низьким вмістом вуглеводів (високим вмістом жирів) і періодичне голодування.

Разом з тим, дослідники припускають, що для отримання ще більшої користі може знадобитися чергування усіх трьох варіантів. І це, на їхню думку, може стати довгостроковою стратегією, яка приведе до високих результатів у втраті зайвих кілограмів.

У дослідженні, опублікованому в журналі Nutrition, спостерігали за групою дорослих людей, які звернулися за медичною допомогою щодо зниження ваги. Частина групи дотримувалась одного з цих трьох підходів. Потім частина учасників переключилася на інше дієтичне втручання, а потім – на третє. Під час періодичного голодування, яке називають обмеженим за часом їжею, вони, як і раніше, дотримувалися дієти з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів.

В результаті, майже 80% пацієнтів при дотриманні єдиної дієти, не залежно від її типу, втратили близько 5% своєї ваги. Разом з тим ті, хто чергував їх одну за одною, втратили майже вдвічі більше – 10%. Це свідчить про те, що зміна стратегії схуднення може більш ефективно просувати до мети.

Дійсно, дотримання однієї і тієї ж дієти може бути складним, і часто є причиною того, що люди перестають її дотримуватися, зазначила провідний автор дослідження Ребекка Крістенсен, доктор філософії в Школі громадської охорони здоров’я Далла Лана при Університеті Торонто. Багатьом людям простіше перейти на новий режим харчування, ніж дотримуватися одного і занадто довго. Таке послідовне чергування для них краще і ефективніше.

Разом з тим, Крістенсен підкреслює, що ті, хто втратив 5% своєї ваги, також отримали суттєві переваги для свого здоров’я. Навіть такий скромний показник пов’язаний з поліпшеннями кардіометаболічного функції. Втрата від 5 до 10% загальної маси тіла може допомогти з регулюванням артеріального тиску і цукру в крові, зниженням рівня холестерину. Незважаючи на те, що людина при цьому може залишатися з надмірною вагою або ожирінням, все одно зменшення ваги забезпечить йому більш високий рівень енергії, збільшення фізичної рухливості, поліпшення настрою і більш високу впевненість в собі.

Крістенсен вважає, що не обов’язково вибирати один інструмент схуднення і дотримуватися тільки його. Можливо, слід подумати про різні підходи і способи боротьби за здорову вагу, яким можна слідувати, уклала вона.

Поділись


Новини партнерів