Стало відомо, як насправді червоне вино впливає на артеріальний тиск

Pouring red wine into glasses in the vineyard at sunset

Продукти, багаті на флавоноїди, наприклад, ягоди, яблука, чай, вино і темний шоколад, дуже корисні для серцево-судинної системи, в тому числі для регуляції артеріального тиску. Такий вплив пов’язаний з особливостями кишкового мікробіома, повідомляється в науковій роботі, опублікованій в виданні Hypertension.

Флавоноїдами називають особливі з’єднання, якими насичені фрукти, овочі та інші рослинний продукти. Ці сполуки розщеплює мікробіом кишечника – травні бактерії.

Вченими було висунуто припущення про здатність флавоноїдів знижувати ймовірність розвитку захворювань серця, і була заявлена ​​необхідність простежити роль кишкового мікробіому в цьому. В процесі вивчався взаємозв’язок між вживанням насичених сполуками продуктів, артеріальним тиском і різноманітності кишкової мікрофлори. Дослідники простежили, як варіативність кишкового мікробіому пояснюється різноманітністю раціону і кров’яним тиском.

В ході дослідження була проаналізована інформація про особливості харчування 900 дорослих німців. Вчені розглядали вживання учасниками деяких продуктів з високою концентрацією флавоноїдів в термін до одного року, заміряли артеріальний тиск після нічного сну, в спокої і вивчали склад мікробіому кишечника.

Едін Кессіді, провідний дослідник роботи, і американська асоціація серця за результатами експерименту представили висновок про те, що знизити кров’яний тиск можливо шляхом зміни і контролю харчування.

Добровольці, які споживають велику кількість вина, яблук, ягід і груш показали більш низькі цифри верхнього систолічного тиску, що певним чином було пов’язано з наявністю бактерій в мікробіомі. Наприклад, споживання близько 150 гр. ягід протягом дня пов’язане зі зменшенням кров’яного тиску на 4,1 мм. ртутного стовпа, а 350 мл. вина протягом тижня – з його зниженням на 3,7 мм.

За словами кардіологів, ця інформація свідчить про необхідність відмови від алкогольних напоїв. Експерти нагадують, що червоне вино здатне бути корисним компонентом здорового раціону при вживанні не більше, ніж одного келиха жінками і двох – чоловіками.

Поділись


Новини партнерів