Вчені: щоденне вживання волоських горіхів знижує рівень поганого холестерину

Щоденне вживання близько половини склянки волоських горіхів протягом двох років несуттєво знизив рівень холестерину ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), відомого як «поганий холестерин», і зменшив кількість загальних частинок ЛПНЩ і дрібних частинок ЛПНЩ у здорових літніх людей. Про це стало відомо з нового дослідження, опублікованого сьогодні в журналі Circulation Американської кардіологічної асоціації.

Волоські горіхи є багатим джерелом омега-3 жирних кислот (альфа-ліноленової кислоти), які, як було доведено, мають позитивний вплив на здоров’я серцево-судинної системи.

“Попередні дослідження показали, що горіхи в цілому, і волоські горіхи зокрема, пов’язані з більш низькими показниками серцевих захворювань та інсультів. Одна з причин полягає в тому, що вони знижують рівень холестерину ЛПНЩ, і тепер у нас є інша причина: вони покращують якість частинок ЛПНЩ”, – сказав співавтор дослідження Еміліо Рос, доктор медицини, директор ліпідної клініки при ендокринології та харчуванні Клінічної лікарні Барселони в Іспанії.

У додатковому дослідженні під назвою «Волоські горіхи і здорове старіння», яке було присвячене вивченню того, чи сприяють волоські горіхи здоровому старінню, дослідники оцінили, чи має регулярне споживання волоських горіхів, незалежно від дієти людини або місця її проживання, позитивний вплив на ліпопротеїни.

Серед основних результатів всіх учасників дослідження:

  • Через 2 роки в учасників групи, що вживала волоський горіх, рівень холестерину ЛПНЩ був нижчий – в середньому на 4,3 мг/дл, а загальний холестерин знизився в середньому на 8,5 мг/дл.
  • Щоденне споживання волоських горіхів знизило кількість загальних частинок ЛПНЩ на 4,3% і дрібних частинок ЛПНЩ на 6,1%. Ці зміни в концентрації і складі частинок ЛПНЩ пов’язані з більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань.
Поділись


Новини партнерів