Деменція: лікар називає два поширені фактори схильності до недоумства

У житті величезного числа людей присутні два фактори, які збільшують їх схильність до недоумства, констатує лікар з Великобританії Мерилін Гленвілл.

Деменція є загальним терміном для позначення таких патологічних станів мозку, які викликають порушення здатності запам’ятовувати, думати або приймати рішення. В інтерв’ю виданню Express доктор Мерилін Гленвілл розповіла, що схильність до розвитку деменції підсилюють два поширених фактори, які цілком можливо скорегувати так, щоб знизити ймовірність розвитку цих захворювань. Недосипання і високий рівень стресу – ось дві речі, які збільшують ризик появи недоумства, підкреслює лікар.

Недолік сну. За словами фахівця, необхідно приділяти принаймні шість-вісім годин на добу, щоб головний мозок мав час для своєї «перезарядки», очищення від білкових «забруднювачів» і приготування до наступного дня. Повноцінна кількість сну дозволяє людині бути більш бадьорим і пильним, покращує здатність запам’ятовувати важливу інформацію. Д-р Гленвілл рекомендує піклуватися про якість свого сну. Увечері деякий час перед сном (годину) необхідно проводити подалі від екранів гаджетів і будь-якого яскравого світла, це збільшує шанси на міцний нічний сон. Спати вночі слід в темній кімнаті, а вдень, навпаки, потрібно намагатися отримувати досить багато світла.

Стрес. Надмірне психоемоційне напруження і занепокоєння – це ще один поширений фактор, що збільшує ризик розвитку хвороби Альцгеймера або недоумства. Лікар пояснює, що стан стресу змушує тіло людини посилено виробляти гормони адреналін, і кортизол. В обставинах нетривалого стресу вони корисні тим, що підсилюють пильність і захист від небезпек. Однак викид занадто великої кількості гормонів стресу виснажує нервову систему, негативно позначається на когнітивної функції, якості пам’яті. За словами лікаря, для профілактики деменції важливо піклуватися про своє емоційне благополуччя і не жити в стані постійного стресу. Також важливо підтримувати стабільний рівень цукру в крові, отримувати з їжею достатньо вітамінів і мінералів.

Проблеми з безсонням, поганим сном або стійким стресовим станом потрібно обговорювати з терапевтом і виправляти, говорить експерт. Це важливо, щоб зберегти з віком здоров’я мозку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів