Вчені назвали фактор, який впливає на ризик розвитку недоумства

Лікарям давно відомо, що діабет другого типу збільшує ризик інсульту і серцевих захворювань. Результати більш пізніх досліджень показали, що високий цукор може також провокувати розвиток деменції, але вплив віку, в якому людина захворює на діабет, на розвиток недоумства, досі вивчено не було.

Наявність такого зв’язку підтвердилося в рамках недавно опублікованого дослідження. Для цього вчені ще в 1985-1988 роках сформували групу, до якої увійшли 10 308 добровольців у віці від 35 до 55 років. Дані про вплив діабету були отримані у віці 55, 60 і 70 років. З 1985 по 2019 рік серед добровольців було зафіксовано 1710 випадків діабету і 639 випадків деменції.

На кожну тисячу осіб, обстежуваних щорічно, рівень деменції становив 8,9 серед тих, хто не страждав на діабет у віці 70 років. Порівнянні показники (10,0) були зафіксовані серед страждаючих діабетом, але захворілих п’ятьма роками раніше. У хворих на діабет на 6-10 років раніше, рівень деменції становив 13,0, більше 10 років – 18,3. Таким чином, вчені прийшли до висновку, що ранній розвиток діабету може підвищувати ризик розвитку деменції.

Як діабет може призвести до слабоумства

Одна з причин, по якій діабет може привести до деменції – вплив підвищеного цукру в крові на серце, так як серцеве здоров’я безпосередньо пов’язане зі здоров’ям мозку. Зокрема, захворювання серця і підвищений артеріальний тиск пов’язані з інсультом, який, в свою чергу, може привести до деменції.

Інший фактор пов’язаний з гіпоглікемією (падіння рівня глюкози в крові), зазвичай виникає при діабеті. Незважаючи на те, що контроль цукру в крові знижує довгострокові ризики серцевих захворювань та інсультів, це також може призвести до гіпоглікемії, втрати пам’яті та деменції. Вчені припускають, що причина цього в тому, що низький рівень цукру в крові може привести до пошкодження гіпокампу, що відповідає, в тому числі, за консолідацію пам’яті.

Як знизити ризик діабету і недоумства

Лікарі звертають увагу на те, що людина може самостійно знизити ризик діабету другого типу і подальшого розвитку деменції. Фахівці рекомендують кілька днів на тиждень робити комплекс аеробних вправ (не менше 30 хвилин), по можливості дотримуватися середземноморської дієти, підтримувати здорову масу тіла, не запускати високий кров’яний тиск, стежити за рівнем холестерину, і, звичайно, кинути палити. Також медики звертають увагу на позитивний вплив на організм соціальної активності, вивчення всього нового і музики.

Джерело

Поділись


Новини партнерів