7 гормонів, через які ви товстієте, і як їх вимкнути

У житті є одна несправедливість: деякі люди можуть їсти багато різної їжі, але при цьому не товстіти, а інші — мало їсти, але при цьому дуже важко скидати вагу. Карма і зірки тут ні причому — вся справа в гормонах. Допоможемо вам розібратися з тим, як різні гормони впливають на набір ваги і заважають схуднути.

Які гормони впливають на вагу:

Тиреоїдні гормони

Річ у тім, що ці гормони відповідають за активацію розщеплення жирів, тому при їх низькому рівні посилюється відкладення жирів, людина починає різко і сильно набирати вагу.

Як лікувати дисбаланс: не їжте сирі овочі, намагайтеся вживати тільки добре приготовлену їжу, йодовану сіль, джерела цинку (насіння гарбуза), добавки вітаміну D.

Інсулін

Інсулін відіграє важливу роль в жировому обміні, пригнічуючи діяльність ферментів, що розщеплюють жири. Він також переробляє зайвий цукор в жирову тканину, тому надмірне харчування солодким призводить до зайвих кілограмів на боках.

Як лікувати дисбаланс: додайте у свій раціон зелені листові і сезонні овочі, а також фрукти, горіхи, оливкову олію, насіння льону. Пийте 2-3 літри води щодня. Уникайте вживання в їжу продуктів з високим вмістом цукру.

Лептин

Регулює апетит і несе відповідальність за енергетичний обмін. Низький рівень лептину призводить до сильного підвищення апетиту, а це веде до ожиріння. Надлишок лептину підсилює ймовірність тромбозу.

Як лікувати дисбаланс: потрібно добре відпочивати, бо недолік сну може привести до зниження рівня лептину. Їжте кожні 3-4 години, уникайте солодких оброблених продуктів, а ось фрукти, зелені листові овочі і здорові закуски — те, що необхідно внести у свій раціон. Пийте багато води.

Грелін

Якщо ви будете часто влаштовувати перекушування, то рівень греліну знизиться, а тривожність і стрес — зростуть. Підвищений же рівень гормону під час відсутності їжі знижує ці депресивні стани. Ідеальний баланс — їсти не більше 4-5 разів на день (2 з них — перекушування).

Як лікувати дисбаланс: їжте свіжі фрукти, овочі, джерела білка, клітковину і здорові жири. Випивайте 1склянку води за 20 хвилин до їжі, займайтеся спортом.

Естроген

Низький рівень естрогену призводить до відкладення жирових клітин в області живота, тому можна залишатися худенькою, але при цьому з животиком.

Як лікувати дисбаланс: не вживайте алкоголь, регулярно займайтеся спортом, додайте у свій раціон цільнозернові, свіжі овочі і фрукти.

Прогестерон

Низький рівень цього гормону змушує організм утримувати більше рідини, що призводить до збільшення обсягу тіла.

Як лікувати дисбаланс: правильно харчуйтеся, регулярно займайтеся фізичною активністю, практикуйте глибоке дихання (знову ж таки, йога може допомогти), уникайте стресів.

Тестостерон

Може збитися менструальний цикл або розвинутися полікістоз яєчників (одна з причин) через підвищений рівень цього гормону. Результатом можуть стати: набір ваги, поява волосся на обличчі, акне і безпліддя. Під час менопаузи знижений рівень цього гормону призводить до зниження швидкості обміну речовин, що теж впливає на набір ваги.

Як лікувати дисбаланс: додайте до раціону продукти, багаті на клітковину, наприклад, чорнослив, насіння гарбуза, льону, цільнозернові. Регулярно тренуйтеся, вживайте продукти з вітаміном С.

Якщо виявили вищевказані проблеми, обов’язково зверніться до лікаря. Він дасть всі необхідні вам рекомендації, а також дотримуйтесь порад, які вказані під кожним пунктом в нашому списку.

Джерело

Поділись


Новини партнерів