Головні ознаки однієї з найбільш смертоносних видів пухлини назвали онкологи

Підшлункова залоза відповідає за виробництво важливих ферментів і гормонів, необхідних для травлення і регулювання рівня цукру в крові. При розвитку злоякісних клітин в тканинах органу порушуються функції, які безпосередньо впливають на стан людини.

За даними Американського онкологічного товариства, “для всіх стадій раку підшлункової залози разом узятих”, Середня виживаність становить 20% протягом року, і 7% – за п’ять років, що робить його одним з найбільш смертельних, повідомляє Pancreatic.org. ключем до успішного лікування захворювання є вчасно поставлений діагноз. Запідозрити розвиток пухлини можна за кількома головними симптомами.

Нудота і блювота

В першу чергу повинні насторожити постійна нудота або блювота, особливо після вживання жирної їжі. Справа в тому, що підшлункова залоза виробляє ферменти, які, крім іншого, допомагають розщеплювати жир. Але хворий орган не може виконувати цю функцію, через що виникає нудота, повідомляється на сайті ColumbiaSurgery.

Жовтяниця

Цей стан характеризується пожовтінням шкірних покривів і білків очей і виникає, коли в крові накопичується компонент жовчі – білірубін. Він виробляється печінкою як продукт розпаду старих червоних кров’яних тілець і зазвичай виводиться з організму. Жовтяниця зазвичай з’являється при раку підшлункової залози, коли пухлина в голівці органу закупорює загальний жовчний протік, блокуючи відтік жовчі.

Раптовий діабет

Якщо навіть при правильному харчуванні і здоровій дієті лікар ставить діагноз діабет, варто звернути увагу на підшлункову залозу. Вона виробляє інсулін, який регулює рівень цукру в крові, але при ураженні пухлиною починає працювати неправильно. Частим наслідком такого збою стає діабет 2 типу, відзначили онкологи.

Втрата ваги

Несподівана втрата ваги може бути пов’язана з проблемами травлення, які виникають на тлі злоякісної пухлини підшлункової залози. Вчені пов’язують цей симптом з нестачею функціональних ферментів, що виробляються органів.

Біль у животі

Біль у животі або спині є поширеним ознакою раку підшлункової залози і гострого панкреатиту, але в кожному випадку вона проявляється по-різному. Біль з прострілами, який поширюється до середньої або нижньої частини спини і триває протягом декількох тижнів, може бути симптомом злоякісної пухлини. Як пояснили лікарі, якщо пухлина стає досить великою, вона може тиснути на сусідні органи, викликаючи больові напади. Іноді рак підшлункової залози може поширюватися на навколишні нерви, викликаючи болі в спині.

Джерело

Поділись


Новини партнерів