Як вживання кавунів може привести до розвитку раку

Із закінченням літнього сезону овочеві лавки все більше поповнюються кавунами. Однак цей улюблений багатьма плід може завдати шкоди здоров’ю, повідомила Альбіна Єрмоленкова, дієтолог, спеціаліст з корекції ваги і харчової поведінки.

Експерт розповіла, що для підгодівлі баштанних культур нерідко використовують азотисті добрива, які допомагають плодам швидко дозріти. Їх хімічний склад аж ніяк не є нешкідливим і здатний спровокувати появу онкологічних процесів, передає «360».

При попаданні азотистих добрив в шлунково-кишковий тракт з них формуються небезпечні сполуки. Провокувати появу онкології здатні саме нітрати.

Перехід добрив в більш шкідливий стан можливий і в самому плоді за умови його некоректного зберігання. Саме за допомогою нітратів порушується транспортна функція крові. Крім того, вони відповідальні і за негативний вплив на рівень гемоглобіну.

Експерт зазначила, що подібні процеси можуть призвести до нестачі кисню в крові, що особливо серйозно відбивається на дітях і людях, схильних до захворювань серця і судин.

Наявність жовтих і білуватих ущільнень, схожих на вату, у плода вказують на присутність в ньому нітратів. Також одним з сигналів є занадто яскрава м’якоть і глянсова шкірка. Якщо ж на шкірці кавуна присутня жовта пляма, це означає, що його дозрівання відбувалося природним шляхом.

Єрмоленкова помітила, що наявність нітратів у фруктах і овочах регулюється технічним регламентом ЄС. Максимально допустимою нормою для кавунів є 60 мкг на 1 кг., що повинно підтверджуватися певними сертифікатами у продавців.

Поділись


Новини партнерів