Проти раку і для довголіття: головні продукти для захисту кишечника

Сьогодні багато вчених сходяться на думці, що основним органом довголіття є кишечник. Саме він відповідає за правильну роботу багатьох систем організму і його здатність протистояти захворюванням. За словами експертів, в кишковому мікробіомі в середньому міститься до 1000 різних видів бактерій, кожен з яких виконує певну функцію

Недавнє дослідження показало, що занадто часте вживання м’яса може збільшити ризик розвитку раку товстої кишки навіть серед молодих людей. Однак включення деяких продуктів в щоденний раціон допоможе захиститися від небезпечного захворювання.

Зокрема, згідно з наукової роботи, проведеної дослідниками з Європи і США і опублікованій в журналі Nature Communications, виступити в якості профілактичних засобів можуть два продукти. Щоб зрозуміти зв’язок між раціоном і ризиком розвитку або смерті людей від 11 типів раку, в тому числі колоректального, ротової порожнини, стравоходу, легенів і печінки, вчені проаналізували 860 попередніх досліджень.

Було встановлено, що вживання алкоголю було тісно пов’язане з розвитком більшості видів раку, в той час як червоне м’ясо збільшувало ризик злоякісної пухлини кишечника.

Коли справа стосувалася зниження ризику колоректального раку, вчені виявили зворотну залежність при вживанні молочних і цільнозернових продуктів. Іншими словами, чим частіше люди їх їли, тим менше у них була можливість його розвитку. Зокрема, вживання приблизно 400 г молочних продуктів в день (з яких 200 г, наприклад, доводиться на молоко) і 100 г цільнозернових продуктів було пов’язано з більш низьким ризиком раку кишечника.

Крім того, було виявлено, що споживання фруктів і овочів знижувало ризик раку глотки, а фруктів, вітаміну С і фолієвої кислоти – раку легенів. При цьому кава знижувала ризик появи пухлини печінки і базальноклітинної карциноми.

Джерело

Поділись


Новини партнерів