Які продукти можна їсти при чутливих зубах, а які ні — поради стоматологів

Чутливі зуби — нерідка проблема і, напевно, кожен стикався з неприємною реакцією на гарячі або холодні страви. І якщо це не пов’язано з карієсом, то ймовірно, що у вас чутливі зуби. Ситуація неприємна, але поправима. Лікарі-стоматологи розповіли, як лікувати чутливі зуби, що можна, а що не можна їсти людям з такою проблемою.

Чутливі зуби: чому виникає проблема

Чутливими зуби стають, коли емаль демініралізується, з неї виходять корисні речовини, вона стає менш щільною. При чутливих зубах емаль схожа на сіточку, в неї легко можуть потрапляти кислоти і бактерії, кажуть стоматологи. І є продукти, які ще більше її демініралізують. Їх варто, якщо не виключити з раціону, так хоча б зменшити їх кількість. І після кожного прийому таких продуктів потрібно полоскати рот звичайною водою.

Харчування з чутливими зубами: що можна, а що не можна їсти

Що не можна їсти, якщо у вас чутливі зуби

  • Солодощі (цукерки, цукор, сухофрукти). У нашій ротовій порожнині є бактерії, які живляться цукром і виділяють кислоти і токсини, через що зуби можуть стати ще чутливішими.
  • Цитрусові.
  • Газовані напої.
  • Соки і смузі. Особливо варто уникати дієт на соках і смузі. Тому стоматологи не рекомендують сидіти на таких дієтах, особливо, якщо їх тривалість перевищує один тиждень.

Що можна їсти, якщо у вас чутливі зуби

  • Молочні продукти (якщо немає алергії). Вони містять багато кальцію, який корисний для зубів, а також калій, магній, вітаміни А, В, D, E.
  • Фрукти з великим вмістом клітковини (полуниця, яблука, груші). Вони збільшують слиновиділення і зуби швидше очищаються природним шляхом.
  • Овочі (морква, огірки, буряк). У них міститься кальцій, калій, магній, натрій, фосфор, фтор, який також корисний для зубів, вітаміни групи В, D, E, К.
  • Зелень (кріп, петрушка, шпинат). Зелень корисна для зубів і ясен.
  • Горіхи, морепродукти (жирні сорти риби). Вони містять жирні кислоти, які корисні для всього організму в цілому і для зубів також. Горіхи і морепродукти вони містять мало кислотних елементів і навіть дуже чутливі зуби не будуть на них швидше за все реагувати.
  • Яйце. Містять вітамін D — джерело фосфору.

Порада

Якщо зуби чутливі їх все одно варто чистити. Багато людей перестають чистити, вважаючи, що це принесе біль. Однак без очищення ротової порожнини кислоти і токсини не вимиваються чим заподіюють ще більший біль. Водночас чистити зуби відразу після їжі не варто. Перші 20-30 хвилин після їжі на зуби діють токсини і кислоти, емаль слабшає. Тому, якщо почистити зуб в перші пів години після їжі, можна завдати шкоди і зняти частину емалі.

Як зменшити чутливість зубів

Існує кілька способів, як зменшити чутливість зубів. І деякі з них можна робити в домашніх умовах.

Як зменшити чутливість зубів в домашніх умовах:

  • Паста для чутливих зубів. Пасти широко поширені в Україні і їх легко знайти. Такі пасти містять спеціальні інгредієнти, які заповнюють порожнечі в емалі і в дентині. За рахунок цього зуби стають менш чутливими. Особливості використання пасти для чутливих зубів: потрібно почистити зуби, прополоскати рот, а потім ще раз нанести пасту і походити з нею хвилин 20.
  • Фторвмісні ополіскувачі та гелі. Ополіскувачем потрібно користуватися так: набрати в рот, прополоскати і залишити в роті на скільки вистачить сил. Гелі потрібно наносити на зуби або на спеціальні капи і ходити з ним хвилин 20, два рази на добу. Це допоможе знизити чутливість зубів вже через тижні півтора-два при регулярному використанні.

Як зменшити чутливість зубів: процедура у стоматолога

Стоматологи наносять спеціальний гель, який не можна купити в мас-маркеті. Під час процедури наносять три шари гелю, і за одну процедуру вирішується проблема з чутливими зубами.

Джерело

Поділись


Новини партнерів