Постійне вживання певної кількості фруктів і овочів щодня дозволить максимально збільшити тривалість життя. До такого висновку прийшли вчені з США.
Дослідники з Гарвардської школи охорони здоров’я довели, що споживання двох порцій фруктів і трьох порцій овочів щодня пов’язано з нижчим рівнем смертності й максимальною тривалістю життя.
При цьому якщо просто збільшити кількість фруктів і овочів в раціоні, то це не призведе до якихось додаткових переваг.
Але далеко не всі фрукти та овочі однаково корисні, вважають вчені.
Зокрема, особливу увагу потрібно приділяти зеленим листовим овочам, включаючи шпинат, різні види капусти й салат. Корисні овочі з бета-каротином і цитрусові, а також ягоди. При цьому овочі з високим вмістом крохмалю на кшталт картоплі, кукурудзи та гороху, а також фруктові соки, не знижували в ході дослідження ризик смерті або хронічних захворювань.
Для проведення досліджень вчені з Гарварду спостерігали більш ніж за 100 000 дорослих жінок і чоловіків. Період спостереження склав 30 років з 1984 по 2014 роки. Всі добровольці проходили через анкети, в яких розповідали про частоту прийомів їжі та її склад. Анкетування проводилося кожні два-чотири роки.