Дефіцит заліза: лікар назвав 8 маловідомих ознак проблеми

Залізо є компонентом гемоглобіну, білкової молекули червоних кров’яних тілець, що переносить кисень з легень у всі частини тіла. Крім того, що бере участь в діяльності імунної системи, процесах виробництва енергії, синтезу ДНК, функціонуванні м’язової системи, виробництві гормонів щитовидної залози. Лікар-дієтолог Роб Хобсон (Великобританія) назвав в інтерв’ю виданню Express маловідомі ознаки, які свідчать про проблему дефіциту заліза в організмі.

Раптова і тривала втома. При нестачі заліза не виробляється потрібна кількість гемоглобіну, що переносить кисень по тілу. У зв’язку з недостачею кисню, тканини і м’язи втрачають енергію, і серце змушене працювати під великою напругою, – наслідком цього і стає втома.

Блідий колір обличчя. Бліда шкіра або блідий колір внутрішньої сторони повік, ясен, нігтів також можуть бути ознакою низького рівня заліза. Таке збліднення теж пов’язане з виникаючим зниженням гемоглобіну, що надає крові червоного кольору.

Головний біль і запаморочення. Лікар пояснив, що низький рівень гемоглобіну в червоних кров’яних тільцях через дефіцит заліза може означати, що менше кисню досягає головного мозку. Наслідком цього стає набухання кровоносних судин, підвищення тиску в них і виникнення головного болю.

Задишка. Коли через нестачу заліза знижується гемоглобін, скорочується доставка кисню по тілу, і тіло робить спроби компенсувати цю нестачу. Частота дихання збільшується, оскільки організм таким чином намагається отримати більше кисню.

Сухе волосся і шкіра. Їх сухість також є наслідком недостатнього насичення киснем при кровообігу. Волосся при дефіциті заліза може ще й інтенсивно випадати.

Рецидивуючі інфекції. Залізо бере участь в процесах відновлення імунних клітин лімфоцитів, які пов’язані з генерацією імунної відповіді на інфекцію. Постійні інфекції – одна з маловідомих ознак проблеми.

Поганий настрій. Дослідження показали, що низький рівень заліза може бути пов’язаний з поганим настроєм, а також з почуттям надмірного занепокоєння і депресії. Це пояснюється тим, що мінерал необхідний для вироблення «гормону радості» дофаміну.

Дивні пристрасті. Помічено, що люди з даною проблемою нерідко починають відчувати потяг до нехарчових продуктів – вони будуть їсти лід, глину, крейду, папір, вапно і інше.

Людям, які підозрюють у себе дефіцит заліза, експерт рекомендує звернутися до терапевта, який може провести необхідний для діагностики відхилення аналіз крові.

Поділись


Новини партнерів