Не усі продукти можна нагрівати вдруге.
Навіть якщо вам здається, що раціон складається лише з корисних продуктів, це може бути зовсім не так. Уся справа у способі приготування і подальших маніпуляціях з їжею. Деякі продукти не можна нагрівати вдруге. Які це продукти і чому цього не можна робити, читайте далі.
Зелені овочі
Але не усі. Йдеться про селеру, шпинат та інші листові овочі. Продукти містять чималу кількість нітратів, які стають токсичними, якщо їх піддати нагріванню вдруге. Канцерогени можуть призвести до утворення злоякісних пухлин та інших захворювань.
Так, наприклад, шпинат містить багато заліза. Гріти його — означає запустити процес окислення. Це спровокує вибір небезпечних вільних радикалів. Тому ідеально шпинат підійде для сендвічів, салатів, смузі — у холодному вигляді, зрозуміло.
Гриби
Білок, амінокислоти, вітаміни — дійсно багатий на поживні речовини продукт. Однак він може перетворитися на справжню отруту, якщо гріти його. Справа у хітині, через який усі компоненти погано засвоюються. А нагрівання призводить до зміни структури білка, а потім болю, здуття живота. Особливо багатими на білок, який стає небезпечним після нагрівання, є білі гриби і трюфелі.
Курятина
Запечену у духовці, смажену, варену — курятину у будь-якому вигляді гріти знову й знову не варто. Це не найкращий спосіб поліпшити стан свого здоров’я. Аналогічним чином, як і у грибів, білок впливає на самопочуття. Найкраще куряче м’ясо вживати холодним у бутербродах, салаті “Цезар” та інших стравах, де воно має використовуватися холодним.
Яйця
Вдруге гріти такий продукт не слід через те, що він стає токсичним, провокуючи різні проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Буряк
Наявність клітковини, органічних кислот і амінокислот — це, звичайно, чудово для такого продукту і вашого здоров’я. Однак позбавитися від токсинів та інших шкідливих речовин продукт не допоможе. Особливо якщо його гріти. Усе це викличе викид нітритів і перетворення їх на канцерогени. Тому буряк ідеально їсти у складі салатів або смузі.