Дієтологиня розповіла, як сон впливає на вагу

Щоб зберігати здоров’я, продуктивно працювати та добре себе почувати, корисно знати, скільки часу достатньо, щоб організм відпочивав під час сну. Про те як пов’язані сон та вага розповідає відома дієтологиня Світлана ФУС на своїй сторінці в соцмережі.

«Фізична втома – не єдина проблема, що пов’язана з браком сну. Це може призвести до відсутності апетиту, утруднення мислення і зниження концентрації уваги.

В багатьох нестача сну істотно впливає на набір зайвої ваги, навіть за умови відносно нормального харчування. Тому сон може бути хорошим лікарем і помічником в нормалізації ваги.

Скільки сну необхідно організму залежить від віку. Наш сон повинен тривати в середньому не менше 7 год. Чому це важливо?

По-перше, брак сну вносить розлад в роботу гормонів: греліну (гормон голоду) та лептину (гормон насичення) – обидва контролюють апетит, а також гормону сну (мелатоніну).

Коли людина спить, в організмі виробляється гормон лептин. Він пригнічує утворення гормону голоду греліну. Чим менше людина спить, тим вище концентрація греліну – і тим гостріше відчуття голоду, більший апетит ніж у тих, хто достатньо відпочиває кожну ніч.

При низькому вмісті в крові гормону сну мелатоніну також збільшуються ризики зайвої ваги.

По-друге, при недосипанні людина відчуває себе млявою і втомленою, не активна, знижується тим самим кількість «спалених калорій». Якщо це відбувається регулярно – сповільнений обмін речовин не примусить себе довго чекати.

Є ще одне пояснення впливу сну на апетит, яке зараз активно вивчається. При недосипанні в організмі підвищується рівень ендогенних канабіноїдів – сполук, що виробляються тілом і за структурою близькі до наркотичних компонентів марихуани. Вже доведено, що концентрація деяких з них при недосипанні зростає на третину. Якщо більша їх концентрація – людина починає шукати чогось поїсти.

Існують «побічні ризики» короткого нічного сну для зайвої ваги. Людина, яка менше спить, має більше часу та можливостей, щоб поїсти.

Тому худнути потрібно не сидячи, а лежачи і уві сні. Від якості сну буде залежати не тільки вага, але і ефективність енерговитрат протягом дня.

Сон менше 7 годин збільшує ризик не тільки ожиріння, але і діабету, гіпертонії, ішемічної хвороби серця. Брак сну негативно впливає на когнітивні (пізнавальні), функції мозку, збільшує ймовірність помилок на роботі», – наголосила дієтологиня.

Джерело

Поділись


Новини партнерів