Підвищений тиск: лікар назвав 8 ознак того, що ушкоджені органи

Підвищений артеріальний тиск зазвичай не проявляється помітними зовні симптомами, поки не стане надзвичайно високим, і це буде означати, що він, швидше за все, вже викликав хвилю руйнування по всьому тілу.

Підвищений тиск, також відомий як гіпертонія, означає велику силу тиску крові на стінки артерій. Поки зростання тиску залишається в терпимих межах, людина може не помічати проблеми – її організм адаптується до подібних змін. Однак стан може кардинально змінитися, якщо будуть ушкоджені органи-мішені, – про це в інтерв’ю виданню Express розповів лікар терапевт Стюарт Сандерс.

За його словами: «Підвищений кров’яний тиск може стати причиною гострих тривожних сигналів при пошкодження органів-мішеней».

Органи-мішені – це біологічні органи, які відчувають найбільш несприятливий вплив патологічного стану, що виник. Про їх пошкодження, в свою чергу, свідчать різні відчуття і зміни в стані організму.

Мозок. Стюарт попереджає: якщо підвищений тиск починає ушкоджувати мозок, можуть виникнути такі ознаки:

  • головний біль;
  • проблеми з зором;
  • відчуття сорому, здавлювання в голові.

«Пацієнту слід оперативно звернутися за медичною допомогою, якщо у нього спостерігаються симптоми, пов’язані з погіршенням функціонування мозку, або можливим інсультом, які супроводжуються будь-якою з перерахованих вище ознак, а також нудотою», – зауважив лікар.

Нирки. Парний орган також наражається на ризик руйнування через високий кров’яний тиск. Лікар назвав можливий наслідок – порушення ниркової функції, що часто не викликає яких-небудь помітних симптомів аж до самих пізніх стадій. Експерт порадив звертати увагу на такі стани, здатні виявитися ознакою проблеми:

  • незвичайна, більш інтенсивна втома;
  • втрата колишньої енергійності;
  • труднощі з концентрацією.

Серце. Коли гіпертонія підриває його здоров’я, у людини може виникнути серцева недостатність, яка також майже невідчутна на початковому етапі, але з часом прогресує. Лікар назвав дві найбільш поширених зовнішніх ознаки цього відхилення:

  • задишка;
  • опухлі (набряклі) ноги.

«Також гіпертонія може проявлятися у вигляді серцевого нападу, при якому можуть відчуватися болі в грудях, шиї, лівій руці», – додав Стюарт.

Кому потрібно перевіряти тиск? Лікар наголошує, що важливо не допускати моменту, коли високий кров’яний тиск почне негативно впливати на стан органів тіла. Він рекомендує всім дорослим старше 40 років зробити звичайний аналіз крові, а також обзавестися звичкою періодично перевіряти свій артеріальний тиск.

Поділись


Новини партнерів