Чи дійсно сіль є настільки шкідливою для здоров’я людей

Усі ми неодноразово чули про те, що надлишок солі у раціоні є небезпечним для нашого здоров’я. Але експерти тепер стверджують, що це не зовсім так.

Існує рекомендація про те, щоб дорослі люди скоротили вживання солі до 6 г на день. Це стосується не лише власне продукту, але й тих страв, у які сіль додається. На жаль, це досить складне заняття, якщо врахувати, що лише у двох шматочках хліба міститься приблизно 1 г солі — і це ми ще не поклали на хліб ковбасу. Всесвітня організація охорони здоров’я йде ще далі, коли стверджує, що щороку людство могло б уникати 2,5 мільйонів смертей, якби рівень солі у раціоні дорослої людини був меншим за 5 г на день. Твердження про те, що сіль є шкідливою для здоров’я, є ортодоксальним.

Однак кардіолог швейцарського серцево-судинного центру, що належить Університету Берна у Швейцарії, професор Франц Мессерлі тепер не виключає, що тривалість життя людини зростає пропорційно зі збільшенням вживання солі. До цього його підштовхнули дані нових досліджень. Якщо раніше цей вчений настійно закликав своїх пацієнтів обмежити сіль у раціоні, то зараз взагалі нічого не говорить про цей продукт. Достатньо подивитися на населення з найвищою тривалістю життя у світі — жінок з Гонконгу. У середньому, вони живуть 87 років. Їх середня вага становить 56 кг, і протягом дня вони споживають по 9 г солі.

Якщо зробити корегування на масу тіла, то в цілому вони з’їдають удвічі більше за те дозволене дозування, яке рекомендують вчені з Всесвітньої організації охорони здоров’я. А ще у 2017 році інший відомий американський серцево-судинний фахівець доктор Джеймс Дініколантоніо провів метааналіз понад 500 досліджень щодо вживання солі, і її зв’язку з артеріальним тиском та хворобами серця. Виявилося, що більшості людей взагалі не потрібно стежити за кількістю солі у раціоні. І чим більше її вживають люди, тим більше це корисно для здоров’я. 80 % населення з нормальним артеріальним тиском не мають ніякої чутливості стосовно впливу солі на показники цього тиску. І навіть у 55 % повноцінних гіпертоніків є абсолютний імунітет до впливу солі на показники тиску.

Джерело

Поділись


Новини партнерів