Поширені причини болю в п’яті

Біль у п’яті — поширена проблема, що впливає на стопу і гомілку. У той час як хвора п’ята може відновитися при достатньому відпочинку, люди часто ігнорують ранні ознаки болю в п’яті і продовжують займатися діяльністю, яка може погіршити травму.

Що викликає біль у п’яті

П’яткова кістка найбільша в стопі, і вона часто схильна до травм через надмірні навантаження. Біль у п’яті може варіюватися в залежності від тяжкості стану. Вона може бути викликана запаленням, травмою або системним захворюванням. 2 поширених стани, які часто призводять до болю в п’яті — підошовний фасціїт і ахіллове сухожилля.

Підошовний фасціїт

Це запалення підошовної фасції, яка представляє собою товсту волокнисту стрічку, яка з’єднує п’яту з передньою частиною стопи. Підошовна фасція підтримує зведення стопи і амортизує тиск, а коли вона запалюється або розривається, тиск на стопу може привести до гострого болю. Хоча точна причина підошовного фасціїту не ясна, носіння невідповідного взуття, важке робоче навантаження, ожиріння, біг і ненормальна механіка стопи є одними з можливих причин.

Симптоми

Підошовний фасціїт викликає біль в нижній частині п’яти, який поширюється на склепіння стопи. Біль може бути різким або відчуватися як поширена хворобливість в області, що оточує п’яту і склепіння. Поширеним симптомом підошовного фасціїту є колючий біль, що виникає при перших ранкових кроках. Зазвичай він зменшується протягом дня, але може повернутися після тривалих періодів стояння або коли ви встаєте з сидячого положення.

Хто схильний до ризику розвитку підошовного фасціїту

Хоча причина цього стану не ясна, існують чинники, які можуть збільшити ризик розвитку підошовного фасціїту:

  • Вік — це захворювання частіше зустрічається у людей у ​​віці 40-60 років.
  • Плоскостопість, високий звід стопи або напружені литкові м’язи.
  • Ожиріння — додатковий тиск на ноги через значну вагу тіла.
  • Артрит.
  • Вправи, які багаторазово впливають на підошовну фасцію, наприклад біг.
  • Стояння протягом тривалого часу.
  • Туфлі на високих підборах.

Запалення ахіллового сухожилля

Це найбільше і сильне сухожилля в тілі, що з’єднує литкові м’язи з кісткою. Ахіллове сухожилля допомагає при ходьбі, бігу і стрибках. Запалення ахіллового сухожилля може бути викликане будь-якою діяльністю, яка провокує напругу сухожилля, наприклад, гра в баскетбол або біг. Раптове збільшення обсягу або інтенсивності фізичного навантаження також може привести до запалення.

Симптоми

Поширеною ознакою запалення ахіллового сухожилля є біль в задній частині п’яти, який посилюється при фізичному навантаженні. Ви також можете відчувати сильний біль на наступний день після тренування. Інші симптоми включають набряк уздовж сухожилля і хворобливість або скутість, які можуть покращитися при помірній активності. Однак також можливо, що у вас не буде ніяких ознак або симптомів.

Хто схильний до ризику

Захворювання частіше зустрічається у чоловіків, ніж у жінок. Інші фактори ризику включають старість, природний плоский звід стопи, ожиріння і напружені литкові м’язи, псоріаз, високий кров’яний тиск, а також прийом деяких ліків.

Коли вам слід звернутися до лікаря

Своєчасне лікування може допомогти одужанню і запобігти ускладненням, дозволяючи вам відновити свою повсякденну діяльність. Слід звернутися до лікаря, якщо спостерігаються:

  • Труднощі при ходьбі.
  • Біль у п’яті, що виникає вночі або під час відпочинку.
  • Постійний біль у п’яті.
  • Набряк або зміна кольору стопи.
  • Ознаки інфекції.

Джерело

Поділись


Новини партнерів